Hyvän ruoan kaupunki

Hyvän ruoan kaupungit – Chittagong

Chittagong

Peruna saapui nykyisen Bangladeshin alueelle todennäköisesti portugalilaisten mukana viimeistään 1600-luvun alussa. 2000-luvun alussa se oli vakiintunut yhdeksi maatalousvaltaisen ja erittäin tiheään asutun maan pääviljatuotteeksi ollen myös tärkeä ja edullinen c-vitamiinin lähde maan asukkaille.

Vuosina 2010-15 Bangladeshin suurin satamakaupunki Chittagong nousi maailmanlaajuisen taantuman kourista ennätysvauhtia laivanpurkuteollisuuden uusiin ekotehokkaampiin menetelmiin kohdistuneiden jättisijoituksien ja kiihtyneen viljanviennin ansiosta. Samalla kaupunki koki kiihtyneet työvoimavirrat ja hallitsemattoman uudisrakentamisen sekä maankäytön.

Chittagongin rinteiden reunustamat slummit uhkasivat levitä entisestään, kiihdyttää eroosiota ja kurjistaa asumisoloja. Elin- ja luonnonympäristön ollessa uhattuna vähävaraiset kaikkein köyhimpiä myöden onnistuivat kuitenkin yhdistämään voimansa ja asettuivat vastustamaan holtitonta asuin-, toimisto-, ja hotellirakennusten vyöryä. Kaikki käytettävissä oleva maa hyödynnettiin mahdollisimman tarkasti ja mikroluottojen avulla alueelle syntyi erilaisia työpajoja.

Myös perunan pienviljely kiinnosti. Tiiviissä kaupungissa perunatornin ideana oli kasvattaa viljelmää ylöspäin ja tarvita vähemmän pinta-alaa. Sitä mukaa kun perunan varsi kasvoi, korotettiin sen ympärillä olevaa, esimerkiksi autonrenkaista tehtyä tornia ja lisättiin multaa. Mullan alle jääneet varren osat muuttuivat hiljalleen juureksi ja kasvattivat mukuloita aiempien yläpuolelle.

Enimmillään aaltopeltimökkien välissä kasvoi ylöspäin viljeltyä perunaa noin puolessa miljoonassa pienoistornissa.

Asukasyhteisöjen ponnistukset poikivat suunnitelmallisia ja kestäviä maankäyttöratkaisuja yhteistyössä viranomaisten, yksityisen sektorin sekä kansalaisjärjestöjen kanssa. Vuonna 2024 kaupungin laidoilla on monia hallitun kokoisia, yhdessä hoidettuja maatiloja, jotka tuottavat merkittävän osan kaupungin ihmisten ravinnosta. Perunatorneja voi edelleen nähdä siellä täällä eläväisiä katuja reunustavilla, pienillä mutta siisteillä ja vehreillä pihoilla.


Tarinoita tulevaisuudesta!

Nämä kuusi dodomaista tarinaa hahmottelevat kuuden kaupungin kuvitteellisia ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin. Viidentoista vuoden päähän päivätyt tarinat ovat täysin keksittyjä mutta ongelmat tosia ja valitettavan läsnä jo nyt. Kun resurssit niukkenevat ja jakajien määrä kasvaa, tarvitaan uusia, avarakatseisia aloitteita.

Mitä yhteistä on Espoolla, Chittagongilla, Dallasilla, Pietarilla, Rio de Janeirolla ja Tianjinilla?

Lue kaikki kuusi esimerkkiä kaupunkilaisista keinoista ratkoa ympäristöongelmia hyvinvointia unohtamatta!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3