Hyvän ruoan kaupunki

Hyvän ruoan kaupungit – Dallas

Dallas

Kuka olisi uskonut, että Dallas, Teksasin suurin metropoli, lehmipoikien ja öljypohattojen kaupunki muuttuisi kasvissyöjien paratiisiksi 15 vuodessa? Kun 2000-luvun alussa naudanlihaa kului vielä miljoona kiloa eli 5 miljoonaa pihviä viikossa, ovat barbeque-perinteet kokeneet perusteellisen muodonmuutoksen: vuonna 2024 koko miljoonakaupungissa sisäfileepihveja tirisee grilleissä enää 50 kappaletta viikossa. Ne ovat arvokkaiden juhlien ja harvojen nostalgikkojen erikoisherkku.

Ilmastonmuutos alkoi huolestuttaa myös öljyvaltio Teksasin asukkaita 2010-luvulla. Kun vuonna 2009 uusi presidentti Barack Obama sanoi ”Yes, we can”, teksasilaiset näyttivät, että niin pystymme ja mullistivat koko Teksasin ruokakulttuurin! Metaanipäästöjä ja energiankulutusta alettiin vähentään siirtymällä yhteistuumin kohti kasvispainotteista ruokavaliota.

Vuonna 2024 teksasilaiset kokevat kasvisruoan omakseen, kun suurin osa raaka-aineista saadaan omalta maaperältä. Maissin viljelyllä oli ennestäänkin pitkät perinteet, mutta sen kulutus myös pääruuaksi on kokenut uuden kukoistuksen naapuri-Meksikon tapaan. Laajoille karjatilojen tasangoille saatiin uutta käyttöä, kun syötävien kasvisten (joista osa runsaasti proteiinia sisältäviä) viljelyä alettiin toden teolla lisätä 25 miljoonan asukkaan väestön ruokkimiseksi. Kasvisruoan tuotanto on lihan tuotantoon verrattuna tehokkaampaa viljelypinta-alaan nähden, kun kasvikset menevät suoraan ihmisravinnoksi eivätkä ensin eläinten rehuksi.

2000-luvun alun ruokaskandaalit veivät amerikkalaisten luottamuksen tehotuotantoon ja he alkoivat vaatia tuottajilta luomuruokaa. Teksasissakin lisääntynyttä kasvisten kysyntää alettiin tyydyttää luomumenetelmin. Pienemmät sadot hehtaaria kohti eivät haitanneet, sillä viljelytilaa Teksasin tasangoilla oli runsaasti. Hiipuvan öljyteollisuuden aiheuttama työttömyysongelma ratkesi, kun yhä useampi työtön ryhtyi yhteisömaanviljelijäksi entisten suurtuottajien maille. Kaupunki joka oli ennen tunnettu öljypohatoista kertovasta saippuasarjastaan, on vuonna 2024 tunnettu terveellisen ja ekologisen ruoan päänäyttämönä.


Tarinoita tulevaisuudesta!

Nämä kuusi dodomaista tarinaa hahmottelevat kuuden kaupungin kuvitteellisia ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin. Viidentoista vuoden päähän päivätyt tarinat ovat täysin keksittyjä mutta ongelmat tosia ja valitettavan läsnä jo nyt. Kun resurssit niukkenevat ja jakajien määrä kasvaa, tarvitaan uusia, avarakatseisia aloitteita.

Mitä yhteistä on Espoolla, Chittagongilla, Dallasilla, Pietarilla, Rio de Janeirolla ja Tianjinilla?

Lue kaikki kuusi esimerkkiä kaupunkilaisista keinoista ratkoa ympäristöongelmia hyvinvointia unohtamatta!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3