Hyvän ruoan kaupunki

Hyvän ruoan kaupungit – Pietari

Pietari

Ihmiset valuvat sadonkorjuujuhlaan elokuisena iltana. Kurpitsa juhlapöydän piirakassa on yhdessä kasvatettu, piirakkataikinan munien tuottajat kaakattavat muutaman metrin päässä. Ei olla 1920-luvulla, eikä edes maaseudulla, vaan korkealla pietarilaisen pilvenpiirtäjän katolla 2000-luvulla. Naapuria saa tosin tanssittaa haitarin tahtiin kuin silloin ennen.

Ruoan kasvattaminen kaupungeissa kiinnostaa ihmisiä ympäri maailmaa yhä enemmän. Siirtolapuuhtarhat ja viljelypalstat kuuluvat Helsinkiin kuin Tuomiokirkko ja Sibelius-monumentti, mutta palstapaikkoja janoavien jonot ovat pitkät. Suurkaupungeissa Pietarista New Yorkiin on tilapulan edessä syntynyt kattokasvimaita ja -puutarhoja.

Kattokasvimailla ja muilla kaupunkiviljelyksillä voi olla muutakin arvoa kuin tarjota kaupunkilaisille hauska harrastus ja kosketusta luontoon. Viranomaiset monissa maissa ovat kiinnostuneita viherkattojen mukanaan tuomasta energiansäästöstä, hiilidioksidipäästöjen vähenemisestä ja kaupunki-ilman puhdistumisesta. Muun muassa Washingtonissa ja Saksassa katon kasvattajille tarjotaan verohelpotuksia ja investointitukia. Tokiossa ja Chicagossa taas katot pistetään vihertämään siihen velvoittavalla lailla. Fairmont Waterfront -hotelli Vancouverissa kerää omalta katoltaan asiakkaiden lautasille vihanneksia ja hedelmiä vuosittain 16 000 dollarin edestä.

Joka vuosi Helsingissä viljelypalstojen jaossa on tarjolla vähemmän maata kuin viljelijöitä. Mikä siis neuvoksi urbaanille viherpeukalolle, joka hinkuaa upottaa sormensa multaan? On iskettävä lapio avarakatseisesti sinne missä mikään ei vielä kasva: joutomaille, sisäpihoille, ikkunalaudalle, kattotasanteelle. Yhdessä tekemällä niistä tulee kukoistavia kaupunkielämän keitaita ja kiintopisteitä, kuten Pasilan veturitallien sorakentälle perustetusta sissipalstasta dodolaisille.

Katolle ei Suomessa ole vielä sankoin joukoin ja kuokin kiivetty,
mutta ehkäpä 2024 katolla jos toisellakin on elokuun iltana ruokaa


Tarinoita tulevaisuudesta!

Nämä kuusi dodomaista tarinaa hahmottelevat kuuden kaupungin kuvitteellisia ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin. Viidentoista vuoden päähän päivätyt tarinat ovat täysin keksittyjä mutta ongelmat tosia ja valitettavan läsnä jo nyt. Kun resurssit niukkenevat ja jakajien määrä kasvaa, tarvitaan uusia, avarakatseisia aloitteita.

Mitä yhteistä on Espoolla, Chittagongilla, Dallasilla, Pietarilla, Rio de Janeirolla ja Tianjinilla?

Lue kaikki kuusi esimerkkiä kaupunkilaisista keinoista ratkoa ympäristöongelmia hyvinvointia unohtamatta!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3