Hyvän ruoan kaupunki

Hyvän ruoan kaupungit – Rio

Rio de Janeiro

Tahti tihenee, hiki sakenee, jalat jyskyttävät lattiaa aina vain kiivaammin. Numerot juoksevat mittarissa tanssilattian reunassa ja valot räjähtävät välkkymään yhä kirkkaammin ja nopeammin.

Tämän tulevaisuudenvision takana on konkreettinen, jo tänä päivänä käytössä oleva laite. Rotterdamilainen Sustainable Dance Club on kehittänyt mahtavan innovaation, jonka avulla bile-energia muuntuu upeiksi väreiksi. Kyse on kineettisestä eli liike-energiaa hyödyntävästä tanssilattiasta, joka tuo sähköntuotannon yllättävän lähelle ja tekee siitä kaiken lisäksi hauskaa!

Tanssilattian idea on yksinkertainen: hyvästä musiikista nauttiva yleisö tuottaa tanssiessaan 5-20 wattia sähköä tanssijaa kohti, jonka lattia kerää talteen ja käyttää valaistukseen. Riippuen rytmistä, nopeudesta ja painosta tanssilattian led-valot syttyvät eri tasoilla. Tanssilattia luo uniikin tilanteen ja lisää jorauskansan vuorovaikutusta.Wattien kertymistä voi seurata klubin mittarista.

Hieman vastaava laite löytyy vuosittain Roskilde-festivaaleilta. Nurmialueen keskellä on eräänlainen barometri, joka on kytketty kolmeen erilliseen rumpuun. Rummuttajien tulee yhdessä luoda rytmi, joka on tarpeeksi kova sekä synkroninen. Kun yhteinen ja samanaikainen iskusarja onnistuu, niin palkintona on hyvä fiilis, kannustusjoukkojen aplodit sekä barometrin päästä lähtevä ilotulitesuihku.

Kineettisen tanssilattian konseptin voisi helposti viedä huomattavasti pidemmälle. Miksi emme hyödyntäisi myös hikisten klubien lämpöenergiaa paremmin? Antaumuksellinen biletys paitsi lisäisi tunnelmaa, myös jäähdyttäisi kylmäkaapit. Kuntosalien juoksumatot, stepperit ja kuntopyörät voisivat luovuttaa generoimansa energian joko pukuhuoneen saunankiukaaseen tai suoraan sähköverkkoon.

Esimerkkiä voi hakea myös Baskimaan eräästä pikkukylästä, jossa puistonpenkkien eteen on viritetty polkimia. Siellä eläkeläiset mielellään polkevat vaihtaessaan kuulumisia keskenään ja pysyvät kunnossa. Ainakaan tekniikka ei estä hyödyntämästä tätäkin hukkaenergiaa vaikkapa Ipodin tai kännykän lataamiseen!


Tarinoita tulevaisuudesta!

Nämä kuusi dodomaista tarinaa hahmottelevat kuuden kaupungin kuvitteellisia ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin. Viidentoista vuoden päähän päivätyt tarinat ovat täysin keksittyjä mutta ongelmat tosia ja valitettavan läsnä jo nyt. Kun resurssit niukkenevat ja jakajien määrä kasvaa, tarvitaan uusia, avarakatseisia aloitteita.

Mitä yhteistä on Espoolla, Chittagongilla, Dallasilla, Pietarilla, Rio de Janeirolla ja Tianjinilla?

Lue kaikki kuusi esimerkkiä kaupunkilaisista keinoista ratkoa ympäristöongelmia hyvinvointia unohtamatta!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3