Hyvän ruoan kaupunki

Hyvän ruoan kaupungit – Tianjin

Tianjin

自行车王国

Ylläolevat kirjoitusmerkit tarkoittavat kirjaimellisesti “polkupyörien kuningaskuntaa”, joksi kiinalaiset itse maataan joskus leikkisästi kutsuvat. Polkupyörien määrä on kuitenkin dramaattisesti vähentynyt elintason noustessa – ja yhdyskuntarakenteen hajotessa. Vauras keskiluokka haluaa palansa uudesta 1990-luvulla virinneestä “kiinalaisesta unelmasta”, johon kuuluu omakotitalo esikaupungissa ja perheen oma auto, jolla työ- koulu- ja ostosmatkat keskustaan taitetaan. Polkupyörästä on tullut alemman taloudellisen aseman tunnusmerkki, kun se vielä 1970-luvulla oli monessa perheessä iso hankinta.

Fillari on kuitenkin 2000-luvulla kokenut uuden tulemisen -sähköversiona. Maassa, jossa pyöriä on yksi kolmea asukasta kohden, on polkupyöräteollisuus merkittävä ala. Ruuhkaiseen julkiseen liikenteeseen kyllästyneet työläiset päivittävät vanhat Lentävä Kyyhkynen -merkkifillarinsa sähköisiin pyöriin, jotka toimivat ladattavilla akuilla. Pyöräilyliikkeissä myydään jo akkuihin sopivia pieniä aurinkopaneeleita, joilla pyörän voi kätevästi ja edullisesti ladata ilmastonmuutosta edistämättä! Jopa jotkut autonomistajat ovat vaihtaneet bensakärrynsä sähköpyörään, joka latautuu edullisesti.

Vaikka autoistuminen on Kiinassa ollut nopeaa, on maassa edelleen 450 miljoonaa polkupyörää. Sähköpyöriä on vain kymmenisen miljoonaa, mutta niiden valmistus kasvaa huikean nopeasti. 2000-luvun alussa pyöriä valmistettiin vain muutama sata tuhatta vuodessa, kun vuosikymmenen lopulla valmistusmäärä on jo 23 miljoonaa vuosittain! Sähköpyörä maksaa 1500-3000 yuania (n. 200-330 euroa), kun tavallisen pyörän saa omakseen 50-100 yuanilla isoissa kaupungeissa. Pyöriä valmistetaan enimmäkseen kotimarkkinoille ja Tianjinin kaupunki on yksi kiinalaisen sähköpyöräteollisuuden keskuspaikoista.

Sähköpyörillä huristelevat enimmäkseen naiset työ- ja kauppamatkoilla, ja sateen sattuessa pyörien armeija muuntautuu sadeviittojen värikkääksi kulkueeksi. Aurinkoisina päivinä rouvien silmiä suojaavat erilaiset aurinkolipat ja värikkäät huivit, jotka lepattavat niskassa tuulen mukana. Pyörä on kevyt kulkuväline, se on nopeampi kuin auto ruuhkaisella keskikaupungilla ja monen mielestä coolimpi ja 2000-lukulaisempi kuin vanha polkuvoimalla kulkeva fillari.

Kiinan suurkaupunkien asukkaiden kokemus liikkumisesta kaupungissa muuttuu jatkuvasti: muutamassa vuosikymmenessä kävelijät ja pyöräilijät ovat jääneet syrjään liikennesuunnittelussa, kun suuria moottoriteitä on vedetty vanhoihin keskustoihin. Tianjinissa autojen ja autoilijoiden määrä onkin huolestuttavasti kasvanut: vuonna 2008 yksityisautojen määrä kaupungissa oli 1 210 000 mikä oli kuusi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Uusien ajokorttien määrä kasvoi sekin kymmenen prosenttia. Kaupungissa tuotetaan kuitenkin miljoonia sähköpyöriä joka vuosi ja tekniikka kehittyy jatkuvasti.

Sähköpyörien valmistus ja ostoluvut kasvavat kuitenkin vielä nopeammin. Olisiko sähköfillareilla tulevaisuutta Suomessa?


Tarinoita tulevaisuudesta!

Nämä kuusi dodomaista tarinaa hahmottelevat kuuden kaupungin kuvitteellisia ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin. Viidentoista vuoden päähän päivätyt tarinat ovat täysin keksittyjä mutta ongelmat tosia ja valitettavan läsnä jo nyt. Kun resurssit niukkenevat ja jakajien määrä kasvaa, tarvitaan uusia, avarakatseisia aloitteita.

Mitä yhteistä on Espoolla, Chittagongilla, Dallasilla, Pietarilla, Rio de Janeirolla ja Tianjinilla?

Lue kaikki kuusi esimerkkiä kaupunkilaisista keinoista ratkoa ympäristöongelmia hyvinvointia unohtamatta!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3