Hyvän ruoan kaupunki

Miksi?

Ruoka on aiheena aina radikaali. Se mitä syö tai jättää syömättä on monelle politiikkaa konkreettisimmillaan. Ruoan loppuminen on uhkista pahin niin juhlissa kuin missä tahansa valtiossa. Ja tietenkin hyvä ruoka ja syöminen ovat nautinto ja intohimo.

Kaupunki on yhteiskunnan työnjaossa se paikka, joka on vapautettu ruoan – hyödykkeistä välttämättömimmän – tuotannosta. Kun ruokaa tuotetaan riittävästi, osa ihmisistä voi tehdä muita asioita kuokkimisen ja kylvämisen sijaan.

Mutta maapallon väestö kasvaa ja tarvitsee koko ajan enemmän resursseja. Edessä on ratkaisematon ongelmavyyhti: ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, maailman vesivarojen turvaaminen ja noin 9 miljardin ihmisen riittävä ruokkiminen. Pitääkö ihmisten muuttaa ruokavaliotaan? Ratkaiseeko teknologia ruokakriisin? Onko kaupungit valjastettava mukaan ruoantuotantoon vai nääntyvätkö ne ruoan puutteeseen?

Kukaan ei tiedä oikeaa vastausta. Siksi niitä on etsittävä rohkeasti kokeillen. Näitä kokeiluja on maailman kaupungeissa käynnissä paljon. Takapihoille ja jättömaille istutetaan ruokakasveja ja kerrostalojen katoille tuodaan vihannesviljelmiä ja mehiläispesiä. Kehitysmaiden slummeissa ruokaturvaa parannetaan kotitarveviljelyllä.

Näitä kokeiluja “Megapolis 2024 – Hyvän ruoan kaupunki” esittelee. Toivomme, että esimerkit myös rohkaisevat kokeilemaan itse. Maistelemaan ilmastoystävällistä ruokaa, viljelemään kerrostalon sisäpihalla tai korvaamaan etelän hedelmät marjoilla ja kausivihanneksilla.

Tervetuloa mukaan!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3