Hyvän ruoan kaupunki

Muut puhujat

Hilkka Jokinen on Afrikan kulttuurien tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa ja toimii projektisihteerinä Dodo ry:n Tany maitso -kehitysyhteistyöhankkeessa.Hanke pyrkii parantamaan maailman köyhimpiin kuuluvien viljelijöiden toimeentuloa sekä tukemaan ainutlaatuisten sademetsien suojelua Madagaskarilla. Hankkeessa keskitytään paikallisten elinkeinojen kuten vihannesviljelyn ja mehiläishoidon ekologiseen kehittämiseen sekä kokemusten ja osaamisen levittämiseen eri kylien välillä.

Jokinen on innoissaan siitä, että pystyy Tany maitso -hankkeen kautta yhdistämään kulttuurintutkimuksen sekä ympäristönsuojelun Madagaskarilla. Megapoliksessa Jokinen avaa ruoan merkitystä malagassi-yhteiskunnassa; miten elämä rytmittyy satokausien ympärille, miten ruoka on läsnä keskusteluissa ja samalla tärkein lahja, minkä lähimmäiselleen voi antaa.

Hilkka Jokinen works as a project secretary in the Tany maitso development cooperation project.
The project aims to strengthen food security of  the local people and to protect the unique rainforests in Madagascar by educating ecological means of livelihoods to subsistence agriculturalists.

Tiina Silvasti on tutkija, VTT ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitokselta. Megapoliksessa hän avaa globaalien elintarvikeketjujen solmuja.Silvastin tutkimusalueita ovat viljelijöiden elämäntapa, maatalouden rakennemuutoksen sosiaaliset seuraukset ja yhteiskuntatieteellinen elintarviketutkimus. Silvastin suurennuslasin alla ovat etenkin maatalouden globalisaatio ja maailman nälkä, jota rikkaat länsimaatkaan eivät ole pystyneet välttämään.

Silvastin väitöskirja ”Talonpojan elämä” käsittelee talonpoikaiskulttuurin modernisaatiota ja yksilön selviytymistä maatalouden murroksessa. Hän on myös toimittanut Tuija Monosen kanssa Ruokakysymys-kirjan sekä yhdessä tutkijakollegojen kanssa teoksen Toisten pankki – Ruoka-apu hyvinvointivaltiossa.

Megapoliksessa Silvasti tarjoaa tuoreita näkökulmia ruuan tuottamisesta sosiaalitieteen näkökulmasta ja ruokaketjujen hallinnasta. Hän kyseenalaistaa nykyisten ruuantuotantotrendien mielekkyyden ja tarjoaa näkemyksiä ruuantuotannon roolista kansallisvaltiossa, maanviljelyn muutostrendeistä mm. EU:hun liittymisen jälkeen sekä aliravitsemuksen määrän kehittymisestä maailmassa.

Researcher Tiina Silvasti has studied the structural change in agriculture and its consequences in farmers’ life style and the food production chain. In Megapolis she will give fresh comments about modern food production trends and the global hunger that even Western countries have not been able to avoid.

Jasmin Hamid on 25-vuotias näyttelijä ja kunnallispolitiitikko Helsingistä. Tänä syksynä hän on tullut tutuksi suurelle yleisölle Salatut elämät –sarjasta. Samaan aikaan hän jaksaa miettiä, puurtaa ja toimia aktiivisesti yhteiskunnallisten asioiden parissa.Hamid on entinen fillarilähetti, intohimoinen pyöräilijä ja ikuinen optimisti joka kertoo Megapoliksessa siitä, miten kevyt liikenne sopii hyvin kaupunkilaisen liikkumismuodoksi myös isommalla ruokakauppareissulla.

Irma Peiponen toimii puheenjohtajana Aktiiviset seniorit ry:ssä, joka on tuonut Suomeen seniori-ikäisille sopivan, omaan ja naapuriapuun perustuvan yhteisöllisen asumismuodon.Arabianrannassa sijaitsevassa Loppukiri-senioritalossa Peiponen ja muut asukkaat muodostavat tiiviin, mutta yksilöllisyydelle sijaa antavan yhteisön, jolle päivittäiset yhteisateriat ovat merkittävä sosiaalisen kanssakäymisen muoto.

FK, YTM Irma Peiponen teki ennen eläkkeelle siirtymistään yli 40-vuotisen uran historian ja yhteiskuntaopin opettajana. Hän vaikutti myös kunnallispolitiikassa SDP:n edustajana, toimien muun muassa 12 vuotta kaupunkiliiton hallituksessa sekä Euroopan neuvoston kunnalliskonferenssissa ja myöhemmin EU:n Alueiden komiteassa.

Susanna Suutarla on Taiga Child Oy:n toimitusjohtaja ja kokonaisvaltaisen ympäristökasvatuksen pioneerejä. Sotkankoto- ja Mörrintupa -päiväkodeissa lapset nauttivat hyvästä ruoasta, joka löytyy jopa oman pihan kasvimaalta tai valmistetaan itse nuotiotulilla. Ekologinen elämäntapa on luonnollinen osa lasten kasvua.

Johanna Lilius, FM, työskentelee yhdyskunta-alan suunnittelutoimisto Plaana Oy:ssä. Hän tutki Helsingin yliopiston maantieteen laitokselle tekemässään lopputyössä kaupungin keskustaa lapsiperheen asuinalueena.

Tutkimuskohteina hänellä olivat Helsinki ja Tukholma, joista erityisesti viimemainitussa keskustan suosio lapsiperheiden kotiseutuna on ollut selvästi havaittavissa jo vuosien ajan. Kaupunkien keskustaan perheitä vetää ennen kaikkea arjen yksinkertaistuminen: kaikki on lähellä ja kulkeminen ilman autoa on helppoa.

Lilius asuu ja viihtyy Helsingin kantakaupungissa Siltasaaressa. Hänen mielestään parhaimpia puolia siellä asumisessa on mukavan leikkipuiston lisäksi lähellä sijaitseva tori, kauppahalli sekä monipuolinen ruokakauppa. Osan kasviksistaan itse viljelevä Lilius pitää huolen perheensä monipuolisesta ruokavaliosta ja suosii luomu- sekä reilun kaupan tuotteita.

Christer Lindgren on pitkän linjan kulinaristi, ruokakirjailija ja -toimittaja. Hän toimii projektipäällikkönä ja puuhamiehenä Puhtaiden makujen puolesta ry:n pyörittämässä 10+ kiehuu -projektissa.

Projekti koostuu erilaisista poikkikulttuurisista, gastronomian ja muun uuden kulttuurin ja taiteen yhdistävistä tapahtumista. Tarkoituksena on muistutella mieliin ja löytää uusiakin suomalaisen ruokakulttuurin helmiä kaskinauriista kyyttölehmään ja nokkosesta ahomansikkaan.

Lindgren puhuu voimakkaasti vaihtoehtoisten ruokakulttuurien puolesta, mutta ei halua rajata niitä sen enempää. Etninen ja vegaaniruoka, maatiaislajit ja pientilojen tuotteet ovat vain jäävuoren huippuja.

Lindgren ihmettelee, miksi kasvisruokaa tänäkin päivänä pidetään rumana ja mauttomana pöperönä, suoranaisena gourmet-ruoan vastakohtana. Megapolikseen hän tulee kertomaan kadotetuista mauista, niistä jotka ovat jääneet pitkälle standardisoidun ruokateollisuuden jalkoihin ja painuneet unholaan. Ja kenties myös niistä, joita ei ole vielä löydettykään.

Christer Lindgren is a writer and a journalist specialized on food. He is leading a project which aims to re-define the Finnish food culture. In Megapolis he talks about lost tastes.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3