Hyvän ruoan kaupunki

Naudanlihan arvonlisäveroa kiristettävä

Tiedotusvälineille 25.9.2009

Ympäristöjärjestö Dodo ry vaatii selkeitä toimia ruokapolitiikkaan

Suomalaisten ilmastopäästöistä 20 prosenttia aiheutuu ruoasta. Helpoilla ja halvoilla ruokavalion muutoksilla päästöt voitaisiin jopa puolittaa. Tämä vaatii johdonmukaisia toimia ruokapolitiikassa. Esimerkiksi naudanlihan ja maitotaloustuotteiden tuotantoa ja kulutusta tulisi ohjata taloudellisilla ohjauskeinoilla. Lopputuloksena voi olla sekä laadukkaampi ruoka ja parempi terveys, että viihtyisämpi asuinympäristö.

Viime viikkoina on käyty keskustelua ruoan hinnan muutoksista. Suomalaisten ruokaan käyttämä osuus tuloista on pitkällä aikavälillä oleellisesti pienentynyt nykyiseen noin 12 prosenttiin. Samaan aikaan ympäristön ja ilmaston kannalta vahingollisten ruoka-aineiden, kuten naudanlihan ja maitotaloustuotteiden, kulutus on kasvanut.

Ympäristöjärjestö Dodo ry ehdottaa, että vasta laskettua ruoan arvonlisäveroa tulisi tarkastella ilmastonmuutoksen ohjauskeinona. Naudanliha ja juusto ovat suomalaisten ruokavaliossa selvästi eniten päästöjä tuottavat ruoka-aineet. Niiden kulutusta tulisi ohjata näiden tuotteiden arvonlisäveroa kiristämällä, samalla kun ilmaston kannalta myönteisten tuotteiden, kuten kotimaisten juuresten ja viljojen, arvonlisäveroa voisi laskea. Maatalouden tutkimuskeskuksen (MTT) juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan suomalaisen ilmastopäästöjä voidaan ruokavaliovalinnoilla pudottaa 5–11 prosenttia (1).

PARKKINORMEISTA PALSTANORMIEN AIKAAN

Raaka-aineet eivät ole ainoa alue, jota ruokapolitiikalla tulisi tulevaisuuden Suomessa ohjata. Arvonlisäveron porrastuksen ohella Dodo ry ehdottaa myös ruoantuotantoon liittyviä ohjauskeinoja. Niiden avulla pyritään parantamaan ruoan laatua ja suomalaisten ruokaturvaa. Öljyn kallistuessa myös ruoan maailmanmarkkinahinnat tulevat kohoamaan.

Dodo ry ehdottaa, että kaupunkisuunnittelussa siirrytään parkkinormeista palstanormien aikaan.

Suomalaisissa kaupungeissa on perinteisesti luotu ruokaturvaa kaavoittamalla siirtolapuutarhoja ja viljelypalstoja. Näiden kysyntä on erityisesti pääkaupunkiseudulla ollut viime vuosina kovassa nousussa. Paljon puhuttujen parkkipaikkanormien sijaan uusille asuinalueille tulisikin varata jokaiselle kotitaloudelle mahdollisuus omaan kasvimaahan tai marjapensaaseen. Näin luodaan hyvä pohja suomalaisten monipuoliselle ja ilmastoystävälliselle ruokavaliolle.

Dodo ry teki ruokapoliittisen ehdotuksensa Megapolis 2024 Hyvän ruoan kaupunki -festivaalin aattona. Helsingin vanhalle ylioppilastalolle odotetaan lauantaina 26.9. yli 2000 kävijää kuulemaan ja keskustelemaan hyvästä ruoasta, kaupungeista ja ympäristöstä.

Lähteet:
(1) Risku-Norja, Helmi; Kurppa, Sirpa; Helenius, Juha: Impact of Consumers’ Diet Choises on Greenhouse Gas Emissions, Future of the Consumer Society (2009)

Lisätietoja:
Pauliina Jalonen, puheenjohtaja / Dodo ry / p. 040 8488 753

Noora Jokinen, Megapolis 2024 -tiedotusvastaava  / Dodo ry /  040 830 6179

One Trackback

  • […] Dodo ry vaatii Megapolis 2024 -tapahtuman aattona esimerkiksi naudanlihalle kireämpää verotusta: “Suomalaisten ilmastopäästöistä 20 prosenttia aiheutuu ruoasta. Helpoilla ja halvoilla ruokavalion muutoksilla päästöt voitaisiin jopa puolittaa. Tämä vaatii johdonmukaisia toimia ruokapolitiikassa. Esimerkiksi naudanlihan ja maitotaloustuotteiden tuotantoa ja kulutusta tulisi ohjata taloudellisilla ohjauskeinoilla. Lopputuloksena voi olla sekä laadukkaampi ruoka ja parempi terveys, että viihtyisämpi asuinympäristö.” (Mari Koo) Jaa kirjoitus: […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3