Hyvän ruoan kaupunki

Tiedote 16.6.: Voiko ympäristöongelmia ratkoa viljelemällä vihanneksia kaupunkien joutomailla?

Ympäristöjärjestö Dodo iski sormensa multaan. Dodon istuttamat siemenet itävät siellä, missä perunantaimia ja härkäpavun versoja ei tavallisesti ole nähty: betonikaupungin ytimessä. Dodon vihannesviljelmät kasvattavat satoaan urbaanin ympäristön sallimissa paikoissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Ja mikä parasta, tähän kaupunkiviljelyyn saa osallistua kuka tahansa.

Jo yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja ruoan ympäristövaikutukset muodostavat keskimäärin kolmanneksen kaupunkilaisten ekologisesta jalanjäljestä. Ympäristöjärjestö Dodossa uskotaan, että globaaleihin ympäristöongelmiin löytyy ratkaisu kaupunkilaisesta arjesta. Tänä vuonna etsitään kaupunkilaisia ratkaisuja ruoan tuotannon ja kulutuksen aiheuttamiin ympäristöongelmiin. Dodon vuoden teemana on “Kaupungit ja ruoka”.

Härkäpapuja kaupunkiviljelmillä

Dodon liikkeelle laittamat kaupunkiviljelmät ovat ottaneet haltuun joutomaita ja urbaania tilaa ainakin Helsingin Pasilassa, Vanhojen veturitallien ja junaratojen väliin kierrätysmateriaaleista rakennetuissa laareissa, perunatorneissa Suvilahden vanhalla voimala-alueella, Kallion Elokolossa, Alppilan seurakuntatalon sisäpihalla sekä Turussa Kirjakahvilan sisäpihalla Vanhalla Suurtorilla. Lisäksi Dodo on kevään aikana jakanut lähes 500 härkäpavun- ja silpoydinherneen tainta ja papuja kasvatusohjeineen. Näitä viljelmiä voi nähdä kaupunkilaisten ikkunalaudoilla, sisäpihoilla, parvekkeilla, seinänvierustoilla ja ehkä joku on jo perustanut pienen kattopuutarhankin!

– Rohkaisemalla kaupunkilaisia viljelmään ruokaa omassa lähiympäristössään haluamme herätellä miettimään, miten kauaksi olemme etääntyneet ruoan tuottamisesta ja nauttimisesta sekä huomaamaan niitä globaaleja ympäristö- ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä, joita suomalaistenkin kaupunkilaisten kuluttamaan ruokaan liittyy, sanoo Jaakko Lehtonen, yksi Dodon kaupunkiviljelijöistä.

Lihansyönnin vähentäminen on yksi keino torjua ilmastonmuutosta. Kekseliäällä kaupunkilaisella on hyvät mahdollisuudet kattaa ruokapöytäänsä omin käsin kasvatettuja kasvisherkkuja. Viljeleminen parvekkeella, kerrostalon pihalla tai hoitamattomalla puistonnurkalla on myös hyvä tapa saada uusia ystäviä ja olla yhteydessä omaan asuinympäristöönsä.

Neuvoja ja taimia Dodo on saanut Hyötykasviyhdistys ry:ltä ja muhevan kasvualustan tarjosi Helsingin Vesi yhdyskuntalietteestä valmistetulla Metsäpirtin mullallaan.

Dodolaiset seuraavat kasvukauden etenemistä blogissaan: www.globaalipiknik.wordpress.com sekä Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla 26.9. järjestettävässä Megapolis 2024 – Hyvän ruoan kaupunki -tapahtumassa ja sen ympäristöaiheisissa seminaareissa.

***

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt Dodon kaupunkiviljeliöiden toiminnasta:

Jaakko Lehtonen, p. 0400 606 313, jaakko.lehtonen@dodo.org

Haastattelupyyntöjä tai tietoa Dodosta myös yhdistyksen tiedotuksen yhteyshenkilöltä:

Lotta Suistoranta, p. 040 5273 506, lotta.suistoranta@dodo.org

***

Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodon toiminnan lähtökohtana on, että jokainen meistä on ympäristövaikuttaja. Dodo järjestää vuosittain mm. Megapolis-festivaalia ja toteuttaa kehitysyhteistyöhankkeita Madagaskarilla ja Malissa.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

*

  • Ohjelma

  • Yhteistyössä


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfs/c01/h06/mnt/9966/domains/megapolis.dodo.org/html/2024/wp-content/themes/mp2024/footer.php on line 3