Megapolis keräsi Vanhan täyteen innostusta ja hyviä kaupunkirytmejä

Vuoden huikein ympäristöaiheinen festivaali Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit on nyt vietetty. Vanha täyttyi lauantaina iloisesta tunnelmasta, festivaalivieraista, puhujista, puheenaiheista ja inspiroivasta tunnelmasta.

Aamupäivän ympäristöaiheiset lyhytelokuvat ja pääseminaarin ohjelma keräsivät salit täyteen väkeä. Juhlasalin lavalla pohdittiin hyvärytmisen kaupungin rakennuspalikoita, minimikoteja, pyöräkaistoja ja työn ja vapaa-ajan rytmittämisen pohdintoja. Megapolis tarjoili monia välineitä, ideoita ja ajattelemisenaiheita hyvärytmisen ja ekologisen kaupunkielämän luomiseen.

Vierailijoiden mieleen tarttui monenlaisia ajatuksia. Kalasataman ja Jätkäsaaren välinen battle tarjosi uuttaa tietoa rakentamisesta Megapoliksessa vierailleelle Simolle. Niklas sen sijaan tykkäsi Helsinki Green Mapista, johon sai merkitä kohteita, mitkä kaupungissa liittyvät kestävään elämäntapaan, luontoon ja kulttuuriin.

Näkökulmaa hyvän rytmin löytämiseen haettiin myös maailmalta. Toimittaja Sami Sillanpään luoma kuva Kiinan kaupunkien nopeasta kasvusta antoi Marialle uuden näkökulman. Saastesumun lomassa nopeassa kaupunkikehityksessä on myös positiivia ilmiöitä. Kaupunkien kasvupaineet ovat laittaneet vauhtia muun muassa tuulivoiman käyttöön ja joukkoliikenteen kehittämiseen.

Laikaan ja Mattiin suurimman vaikutuksen teki Minimikoti – näyttely. Näyttely esitteli uudenlaisia neliöiltään niukkoja, mutta elämyksellisyydeltään suuria asuntoja. Kekseliäät ja ekologiset minimikodit kiinnostivat ja inspiroivat ajattelemaan asumisen arvoja uusiksi. Matti pohti, että minimikodissa asumista voisi hyvinkin harkita.

Pyöräilykonsultti Mikael Colville-Andersen otti yleisönsä seminaarin viimeisenä puhujana. Megapolisvieras Aki piti miehen tyylistä ja innostavista esimerkeistä. Helsinkiinkin voidaan saada hyvää liikennerytmiä ja lisää pyöriä muutamassa vuodessa, kun mallia otetaan Kööpenhaminasta, Barcelonasta tai Pariisista.

Ohikulkijoiden huomio kiinnittyi Mannerheimintien parkkiruutuihin. Autot olivat poissa ja nelipyöräisten seisottamisen sijaan parkkiruuduissa pelattiin sulkapalloa, juteltiin kahvikupin ääressä ja pysähdyttiin hetkeksi oleilemaan mukavasti upottavalle sohvalle. Lisää eloa parkkiruutuihin!

Megapolis kiittää kaikkia vierailijoita ja toivottaa kaupunkilaisille hyvärytmisiä hetkiä kaupunkien sykkeessä!

http://www.fao.org/righttofood/kc/glossary_en.htm