Ohjelma

Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit levittäytyi Vanhalle ylioppilastalolle 25.9.2010 klo 11–20. Festivaalin ohjelma koostui mielenkiintoisesta pääseminaarista sekä runsaasta ja innostavasta oheisohjelmasta. Kadulla Vanhan edessä riitti myös vilinää. Parkkiruudut oli vallattu kaupunkilaisten vapaa-ajankäyttöön ja katukeittiöt tarjoilivat ruokaa ohikulkijoille.

Pääseminaari

Maailmalta kotiin klo 13.00–14.30

 • Muutoksia maailman kaupungeissa. Tekniikan tohtori ja Pöyry Management Consulting Oy:n toimialajohtaja Petri Vasara.
 • Rhythms of the city, rhythms of the suburbs: life and change in Johannesburg. Professor of Architecture Alan Mabin takes us to the changing suburbs of South-Africa.
 • Kiinan megakaupungit mullistuksessa. Toimittaja Sami Sillanpää tuo näkökulmaa siihen, kuinka nopeaan väestönkasvuun ja kaupunkilaisten tarpeisiin voidaan vastata nopeasti ja tehokkaasti.
 • The City Is Here For You To Use. Specialist of ubiquitous computing Adam Greenfield brings audience the most advanced thinking available on next-generation computing, with special expertise in its social, ethical and design implications.
 • Minimikoti ja ahtaan asumisen gloria. Professori Markku Hedman opiskelijoineen esittelee uudenlaisia pieniä, mutta viihtyisiä ja ekologisia koteja. Voisiko asumismukavuutta mitata muutenkin kuin neliömetreinä?

Paikoista kaupungiksi klo 15.00–16.30

 • Kaupunki lapsiperheiden arjen näyttämönä. Miltä kaupunki näyttää ja tuntu lapsen silmin? Tutkija Marketta Kyttä kertoo lapsiperheiden ja lasten arjesta urbaanissa ympäristössä.
 • Public spaces mirror us. Charlie Tims shows that space is the story of who we are and who we are yet to become using London’s forthcoming Olympic Games as example among others.
 • Kaupunkiviljelyä Helsingissä. Dodo ry:n kaupunkiviljelijät Pinja Sipari ja Päivi Raivio kertovat, kuinka urbaanien viljelijöiden sadot menestyvät helsinkiläisillä sisäpihoilla ja joutomailla.
 • Liikenteen trendit. Liikennesuunnittelun ja liikennejärjestelmien asiantuntija Pekka Rytilä kertoo liikenteen trendeistä.
 • Jätkäsaari vs. Kalasatama –battle. Helsinkiin on nousemassa kaksi uutta asuin-ja työpaikka-aluetta, mutta kumpi merellisistä alueista oikeastaan on parempi. Se selviää, kun Jätkäsaarea suunnitelleet Jukka Noponen ja Matti Kaijansinkko sekä Kalasataman kunniaa puolustavat arkkitehdit Antti Nousjoki ja Tuomas Hakala kohtaavat.
 • Riimejä ja rytmejä kaupungista. Tuomas Toivosen musiikkihetki johdattelee yleisön tauolle.

Ihmisten kokoisia rytmejä klo 16.45–18.10

 • Kaupunkien rytmit taiteen keinoin. Miten kaupunkien rytmit ilmenevät? Elokuvaohjaaja Aku Louhimies, koreografi Eeva Muilu ja muusikko DJ Bunuel esittelevät kukin oman ideansa siitä, mikä kaupungeissa on innostavaa, rytmikästä ja inspiroivaa.
 • Unelmia hyvästä työstä ja ajasta. Miten ihmisten unelmat hyvästä arjesta jatkossa toteutuvat, kun monet kokevat työelämän liian vaativana ja elämää hallitsevana. Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kertoo oman näkemyksensä, millaisia poliittisia ratkaisuja voidaan tehdä työelämän kohentamiseksi.
 • Länsiafrikkalainen arki – työtä ja teehetkiä. Malilainen Aminata Barry pohtii yhdessä Anna Topparin kanssa länsiafrikkalaista elämänrytmiä. Millaisia hyvän ja ekologisen elämän ideoita malilaiset ja suomalaiset voisivat jakaa toisilleen?
 • Promoting Urban Cycling. Cycling is part of a stylish, urban and low-carbon lifestyle where you can look chic on a bike. Mikael Colville-Andersen lectures how cities can – and should – re-establish the bicycle as a respected transport form.
 • Loppupuheenvuoro. Tutkijatohtori Mikko Jalas luo lopuksi katsauksen siihen, mikä vaikuttaa kaupunkilaisten arkirytmiin. Vaatiiko arjen hidastaminen maallemuuttoa vai voiko elämää leppoistaa myös urbaanissa ympäristössä?

Oheistapahtumat

Liikuttavia elokuvia

Musiikkisali klo 11.00-18.00, Juhlasali klo 18.30-20.00
klo 11-12: Dodo esittää yhdessä Sodankylän elokuvajuhlien kanssa järjestämänsä ympäristöaiheisen lyhytelokuvakilpailun helmiä. ”Mikä meitä liikuttaa” –kilpailu on houkuttanut erityisesti koululaisia ja nuoria elokuvantekijöitä elokuvalliseen reagointiin. Dodo palkitsee parhaat elokuvat klo 11.00. Minkä jälkeen elokuvakilpailun parhaimmisto pääsee valkokankaalle.

klo 12-13: Keskustellaan elokuvasta muutoksen välineenä ja maailmankuvien rakentajana. Paneelissa keskustelemassa ovat suomalaiset elokuvantekijät.

klo 13-18: Tarjolla on suomalaisia lyhytelokuvia.

klo 18.30: Päivän päätteeksi katsotaan Pietro Marcellon The Mouth of the Wolf (La bocca del lupo) – elokuva Vanhan juhlasalissa. Elokuva on viime kesänä Sodankylän elokuvajuhlilla Suomen ensiesityksensä saanut, palkintoja kerännyt erikoinen mutta tosipohjainen rakkaustarina, jossa Genovan kaupungilla on keskeinen rooli.

Tarkempi elokuvaohjelma ja tietoa lyhytelokuvista löytyy täältä.

Minimikoti –näyttely

Vanhan galleria klo 11.00-18.00
Miltä näyttää koti, joka on neliömäärältään pieni mutta elämyksellisyydeltään suuri? Miten ahtaasta voi tullakin tilavaa ja viihtyisää? Elämyksellisiä, kekseliäitä ja ekologisia koteja esittelevä Minimikoti-näyttely tarjoaa uudenlaisen näkemyksen asumiseen.

Minimikoti on Suomen Asuntomessujen ja Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen yhteinen projekti, jossa kahdeksan arkkitehtiopiskelijaa suunnitteli sarjan uudenlaisia, pieniä, mutta viihtyisiä koteja. Megapoliksessa Minimikoti –projektia ovat esittelemässä itse suunnittelijat sekä professori Markku Hedman.

Eloa parkkiruutuun!

Mannerheimintie klo 11.00-20.00
Kaupunkikuvaa hallitsevat kadut, ja usein ne on suunniteltu autojen ehdoilla. Mutta mitä muuta parkkiruudussa voisi olla kuin autoja? Dodo järjesti kesällä 2010 kilpailun, jossa etsittiin ideoita parkkiruutujen elävöittämiseksi. Kolme parasta ehdotusta toteutetaan Megapolis 2025 –festivaaleilla. Voittajatyöt ovat esillä koko festivaalipäivän klo 11-20 paraatipaikalla, Kolmen sepän aukion edustalla, Mannerheimintien varrella.

Fillari-idea! -työpaja

Vanha tiedekuntasali klo 12.00-13.30.
Suomessa joukko yrittäjiä tienaa jo leipänsä pyöräilystä. Megapoliksen työpajassa pääset ideoimaan oman tapasi tienata pyöräilyllä Mikael Colville-Andersenin inspiroimana. Parhaille ideoille on luvassa pieni palkinto ja tukea idean toteuttamiseksi. Mukana työpajassa ovat Fillarikonsultit ja Kaupunkifillari.fi. Työpajaan mahtuu 30 ensimmäistä tulijaa.

Pause  -esitys

Kolmen sepän aukio klo 16.00 alkaen
Kollektiivisesti toteutettava Pause -esitys koostuu Kolmen sepän aukiolle sijoittuvasta hitaasta kävelystä, joka tarjoaa sekä osallistujille että ohikulkijoille mahdollisuuden hidastaa tahtia ja hengittää syvään kiireen keskellä. Pause on jatkuva esitysprojekti, joka tutkii tauon kokemusta ja sen edellytyksiä urbaanissa ympäristössä.  Hitaasti liikkuvista kehoista muodostuu eräänlainen urbaania hälyä vaimentava suodatin, jonka läpi kaupunkilaiset kulkevat. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan teokseen!

Sankarikuluttajatori

Sankarikuluttajatori levittäytyy Vanhan ylioppilastalon Juhlaravintolaan klo 11-18. Torilta löytyy houkutuksia, uusia rytmejä ja ratkaisuja sankarikuluttajalle.

Green Map

Sankarikuluttajatorilla megapolisvieraat pääsevät myös liittämään Helsingin maailman ekokartalle. Green Map on  New Yorkissa vuonna 1995 luotu kaupunkien ekokartta.  Kartalle merkitään kohteita mitkä kaupungissa liittyvät kestävään elämäntapaan, luontoon ja kulttuuriin. Oman Green Mapinsa ovat tehneet jo yli 600 kaupunkia maailmassa.  Tule ideoimaan Helsingin vihreää karttaa World Design Capital Helsinki 2012- vuodelle.

Katukeittiö

Hetken hiljentyminen hyvän ruoan äärelle vaikka kesken seminaarin on yhtä sallittua kuin nopean evään nappaaminen mukaan hulinoihin. Katukeittiössä Kolmen Sepän aukiolla on tarjolla ruokaa koko päivän klo 11-18.

Makunautintoja tarjovat Papu&Pottu ja Ravintola Juuri sekä Juuren puoti.


– Kaupunkien rytmit