Liikuttavia elokuvia

Kaupunkien rytmejä voi kuvata myös elokuvien avulla. Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit tarjosi elokuvaohjelmaa koko festivaalipäivän ajan klo 11-20 Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa sekä Juhlasalissa.

Mikä meitä liikuttaa -elokuvakilpailun helmet

Dodo esitti yhdessä Sodankylän elokuvajuhlien kanssa järjestämänsä ympäristöaiheisen lyhytelokuvakilpailun helmiä. ”Mikä meitä liikuttaa” –kilpailu houkutti erityisesti koululaisia ja nuoria elokuvantekijöitä niin Suomesta, kuin ulkomailta pohtimaan suhdettaan oman asuinpaikkansa rytmiikkaan ja rytmien lähteisiin. Dodo palkitsi parhaat elokuvat klo 11.00. Tämän jälkeen elokuvakilpailun parhaimmisto pääsi valkokankaalle.

Paneelikeskustelu

Elokuvaa taidemuotona, muutoksen välineenä ja maailmankuvien rakentajana puidaan paneelikeskustelussa klo 12-13. Keskustelussa paneudutaan elokuvantekemisen ja sen välittämien maailmankuvien tematiikkaan. Mikä on tarinoiden merkitys nykypäivänä? Entä tekijöiden vastuu todellisuuskuvien muokkaajina ja tuottajina?

Keskustelemassa olivat yksi Suomen merkittävimmistä dokumenttielokuvaohjaajista Pirjo Honkasalo (Melancholian kolme huonetta, 2004, Ito – Seitti – Kilvoittelijan päiväkirja, 2009), nuori dokumentaristi Elli Rintala (Eilisen eväät, 2005, Väylä, 2008) sekä Suomen elokuvasäätiön puheenjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Irina Krohn.

Lyhytelokuvia

Viime vuosien suomalaisia, kaupunkeihin sijoittuvia ja niitä käsitteleviä elokuvia katsottiin klo 13-20.

  • 13.00 Eilisen eväät, Elli Rintala. Dokumenttielokuva kaupungista ja sen elämästä yhden helsinkiläisen sisäpihan ja sen asukkaiden kautta. 2005, 10 min. Väylä, Elli Rintala. Dokumenttielokuva öljylaivan matkanteosta Suomenlahdella. 2008, 25 min
  • 13.45 Kaupunkilaisia, Juho Kuosmanen. Elokuva kaupungista ja ihmisistä, joita kaupunki tarvitsee pääosin työvoimaksi. Eri teitä pätkätyöläisiksi Helsinkiin päätyneiden Markon ja Yasinin tiet kohtaavat lämminhenkisessä elokuvassa. 2008, 28 min.
  • 14.20 Erikoisia tapauksia, Kanerva Cederström. Helsingin sanomien Erikoisia tapauksia-palstan innoittama taiteellinen ja hidastempoinen elokuva. 2008, 60 min.
  • 15.25 Kaupunkisinfonia. Dokumenttielokuva, joka kertoo Helsingistä ja sen arjesta viime laman aikana. Elokuvaa on ollut tekemässä yli 20 nuorta suomalaista elokuvantekijää. 1995, 59 min.
  • 16.30 Helsinki ikuisesti, Peter von Bagh. Muotokuva paitsi illuusioiden Helsingistä, myös suomalaisen taiteen kuva ja laaja essee suomalaisesta kulttuurista. 2008, 75 min.

Lisäksi juhlasalissa esitettiin pääseminaarin jälkeen pitkä elokuva klo 18.30.

  • 18.30  The Mouth of the Wolf (La bocca del lupo), Pietro Marcello.Viime kesänä Sodankylän elokuvajuhlilla Suomen ensiesityksensä saanut, palkintoja kerännyt erikoinen mutta tosipohjainen rakkaustarina, jossa Genovan kaupungilla on keskeinen rooli. Italia 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

– Kaupunkien rytmit