Puhujaesittelyt

Adam Greenfield

Everyware- ja kohta ilmestyvän The City Is Here For You To Use –kirjojen tekijä Adam Greenfield on tutkinut teknologiaan, designiin ja kulttuuriin liittyviä ilmiöitä, erityisesti ns. jokapaikan tietotekniikan (“ubiquitous computing”) vaikutusta urbaaniin elämään. Hän on Urbanscale:n, New Yorkissa toimivan urbaanien järjestelmien suunnitteluyrityksen toimitusjohtaja. Hän puhuu teknologian yhä laajemmasta sulautumisesta kaikkeen kautta maailman sekä seuraavan sukupolven tietotekniikasta, sen suunnittelusta ja sen sosiaalisista ja eettisistä seuraamuksista.

Jokapaikan tietotekniikka (engl. Ubiquitous computing) on ympäristöönsä sulautuvaa ja huomaamattomasti toimivaa, kaikkialla olevaa tietotekniikkaa. Se toimii ihmisten ja yritysten arkitoimissa kaikkialla ja koko ajan. Arjen esineet ja koneet viestivät langattomasti keskenään sekä säätävät toimintaansa itsenäisesti. Tämänhetkisiä, kehityksen suuntaa näyttäviä esimerkkejä ovat kännykät, GPS-laitteet ja interaktiiviset valkotaulut.

Mikael Colville-Andersen

Mikael Colville-Andersen on elokuvantekijä, valokuvaaja ja urbaanin liikkumisen asiantuntija, joka tunnetaan myös Tanska pyöräilylähettiläänä. Hän luennoi ympäri maailmaa siitä, kuinka kaupungit voivat – ja kuinka niiden tulisi- luoda pyöräilystä hyväksytty ja kunnioitettu liikkumisen muoto.

“Neljä tavoitetta urbaanin pyöräilyn edistämiselle” -esityksessään Colville-Andersen tarjoaa kaupungeille ja kaupunkilaisille reseptin tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Hän kuvailee Kööpenhaminan matkaa pyöräilyn suurvallaksi ja nostaa esille esimerkkejä siitä, kuinka muut kaupungit voivat oppia Kööpenhaminan mallista.
Käy katsomassa myös blogit: www.copenhagenize.com www.copenhagencyclechic.com

Marketta Kyttä

Marketta Kyttä on Aalto-yliopiston YTK-yksikössä työskentelevä tutkija. Hänen erityisalaansa ovat ihmisten ja erityisesti lasten ympäristökokemukset. Väitöskirjassaan Kyttä tutki lapsiystävällistä ympäristöä ja totesi, että lapsi tarvitsee aktiviteettimahdollisuuksia ja liikkumisvapautta.

Kyttä on tiiviisti seurannut teeman kansainvälistä tutkimusta ja on todennut, että Nurmijärvi-ilmiölle on syntynyt selvä vastatrendi: lapsiperheet suosivat kaupunkien keskusta-alueita yhä enemmän ja enemmän, sillä kaupunkimiljöö mahdollistaa urbaanin elämäntavan niin lapselle kuin vanhemmillekin. Kaupunki tarjoaa huomattavasti enemmän virikkeitä ja anonyymejä silmäpareja, jotka voivat vahtia lasten liikkeitä. Megapolis-tapahtumassa Marketta Kyttä kertoo siitä, millaisena kaupunki näyttäytyy lasten ja lapsiperheiden arjessa.

Aminata Barry

Aminata Barry vetää kotimaassaan Malissa naisten ympäristönsuojeluhanketta. Dodon tukemassa hankkeessa naiset kehittävät ekologisesti kestäviä elinkeinoja ja suojelevat näin paikallisia metsiä. Barry toimii hankekoordinaattorina Sinsibere-osuuskunnassa, jossa valmistetaan savannilla kasvavista karitepähkinöistä saippuaa, voita ja ihovoiteita. Barry iloitsee Sinsibere-osuuskunnan naisten hyvästä  ryhmähengestä: raskaan työpäivän lomassa usein lauletaan ja tanssitaan. Megapolikseen Aminata Barry ja Dodon Anna Toppari tuovat välähdyksiä länsiafrikkalaisesta elämänrytmistä.

Alan Mabin

Alan Mabin is Professor at the School of Architecture and Planning, University of theWitwatersrand, Johannesburg and a Corporate Member of the South African Planning Institute. After the achievement of democracy in South Africa, he was the Deputy Chairperson of the national Development and Planning Commission and also helped to found Planact, a leading NGO in the urban field.
Mabin’s main interests are related to local government and urban history, as well as the changing roles and relationships of public and private sectors in city development. Lately he has focused on suburbia: what people think about their cities and how they grapple with city life beyond professionals.

Anni Sinnemäki

Anni Sinnemäki on Vihreän liiton puheenjohtaja ja Tarja Cronbergin seuraaja työministerinä. Hänet muistetaan myös Ultra Bran kappaleiden sanoittajana. Sinnemäki esiintyi ensimmäisessä Megapoliksessa vuonna 2006, mutta sittemmin on tapahtunut paljon: nousukausi notkahti, ja samalla muuttui myös ihmisten arvomaailma. Kesällä 2009 valitun työministerin vastuualueella on menestymisen ja materiaalisen hyvän sijaan painottunut oma aika.

Miten ihmisten unelmat hyvästä arjesta jatkossa toteutuvat, kun monet kokevat vaativan työelämän kaventavan muita elämän päämääriä? Millaisia poliittisia ratkaisuja voidaan tehdä?


Tuomas Toivonen

Tuomas Toivonen on paitsi arkkitehti myös muusikko, DJ ja toimittaja. Hänen uraansa on sävyttänyt yhteiskunnallinen aktiivisuus. Toivonen on luonut urbaaneja rytmejä Giant Robot – yhtyeessä, nostanut esiin kaupunkisuunnitteluun ja politiikkaan liittyviä teemoja radio-ohjelmissaan sekä pitänyt luentoja taidegallerioissa. Toivonen on työssään pohtinut musiikin ja äänen mahdollisuuksia kommunikaation välineenä. Sanoitukset voivat olla niin tarkkoja analyysejä ja havaintoja kuin kerronnallisia tarinoita tai musiikillisia manifesteja.

Sami Sillanpää

Sami Sillanpää on Helsingin Sanomissa työskentelevä ulkomaantoimittaja. Sillanpää asui Kiinassa reilut viisi vuotta seuraten aitiopaikalta maan kehitystä ja muutosta. Hän kirjoitti kokemuksistaan lukuisia artikkeleita, jotka tekivät Kiinaa tutuksi myös suomalaisille. Hän oli ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi “Koiran vuosi” -jutustaan, jossa hän seurasi kiinalaisen toisinajattelijan Hu Jian elämää vuoden ajan. Sunnuntai-liitteessä säännöllisesti ilmestynyt pakinasarja on myös julkaistu Kiina-ilmiöt -nimisenä kirjana.

Kuten kaikki muukin ihmisiin liittyvä, myös urbanisaatio on Kiinassa todellinen massailmiö. Kaupunkeja on pyritty kehittämään kasvavien asukasmäärien tarpeisiin rakentamalla metrolinjoja, pilvenpiirtäjiä ja teitä kiivaaseen tahtiin. Sillanpää tuo puheessaan esiin tämän dynaamisen ilmiön positiivisia ilmentymiä ja kertoo, kuinka valtavia yhteiskunnallisia muutoksia on mahdollista hallita nopeassakin ajassa.

Pekka Rytilä

Pekka Rytilä on Liikennesuunnittelun seuran pitkäakainen puheenjohtaja ja kokenut liikennejärjestelmien asiantuntija. Hän on toiminut muun muassa Teknillisessä korkeakoulussa liikennetekniikan apulaisprofessorina sekä EU-jäsenyyteen valmistavana strategisena neuvonantajana Puolan liikenneministeriössä. Paraikaa hän työskentelee logistiikkatiimin erityisasiantuntijana Pöyry Finlandissa.

Rytilä on julkaissut kymmeniä liikennealaa käsitteleviä kirjoja, kuten Kolmas Länsiväylä sekä Kaupungin ja liikenteen harmonia. Hän on kirjoittanut satoja artikkeleita ammattilehtiin, joissa hän on myös toiminut päätoimittajana. Karismaattisena esiintyjänä hän on usein vetänyt seminaarien salit täyteen kuulijoita.
Rytilällä on erinomainen kokonaiskuva liikenteen trendeistä, joita hän Megapoliksen yleisölle esittelee.

DJ Bunuel

DJ Bunuel on monille tuttu DJ, radioääni ja lavaisäntä. Todellinen musiikin moniottelija Bunuel aloitti levyjen soittamisen jo 1970-luvun puolella, ja vuosien varrella levykokoelma on venähtänyt suhteellisen isoksi, sillä oikeastaan mikään musiikin alalaji ei ole hänelle vieras. Tiskijukan ammattitaidosta on voinut nauttia muun muassa Radio Ettanin, Yle X3m:n ja nykyään Radio Helsingin ja YLE Ykkösen taajuuksilla, sekä useilla klubeilla.

Bunuelin mielestä DJ:n tärkeimpiä tehtäviä – Bunuelille sydämen asia – on näyttää ihmisille, kuinka paljon hienoa musiikkia maailma on täynnä. Soitettuaan levyjä yli kolmekymmentä vuotta hän rakensi esityksen, joka perustuu hänen itsensä äänittämiin ympäristön ääniin. Yhdessä monipuhaltaja Jone Takamäen kanssa luotu ääniteos A Simple day on kuultu muun muassa Tampereen Biennalessa, Stage- ja Irrisistible District – festivaaleilla.

Megapoliksessa Bunuel esittää ääninäytteen kaupunkien rytmeistä.

Aku Louhimies

Aku Louhimies on palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.  Hän aloitti elokuvantekijän uransa kuvaamalla urbaania elämäntapaa. Louhimiehen tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Levottomat, Käsky sekä Paha maa, joista viime mainittu voitti peräti kahdeksan Jussi-palkintoa sekä useita kansainvälisiä palkintoja Ateenaa ja Moskovaa myöten. Monet muistavat myös vaikuttavan TV-sarjan Irtiottoja. Myöhemmässäkin tuotannossa on kiinnitetty erityistä huomiota tilaan ja miljööseen, joka usein sijoittuu kaupunkiin.

Louhimies on mediassa ottanut kantaa rakennetun ympäristön ilmeeseen ja penännyt rumien rakennusten rakentajia vastuuseen. Hänen mielestään autot hallitsevat liikaa katutilaa ja monet rakennukset vieroksuvat kävelijöitä, mikä hankaloittaa niin arkista elämää kuin elokuvakuvauksiakin. Megapoliksessa Aku Louhimies esittää esimerkin avulla, miten kaupunki inspiroi häntä.

Charlie Tims

Charlie Tims is a social researcher interested in public space, the dissemination of ideas and evolution of democracy. He edits a small magazine called Useful and runs Hometaping – an annual event encouraging people to record an album of music in November.  He is currently working on Biglop – an arts education project for schools accross London exploring issues arising from London’s forthcoming Olympic Games where he tries to find answers to the question “What do the Olympic games tell about us and about our city”. In Megapolis Charlie will open up how public space is the story of who we are and who we are yet to become.

Eeva Muilu

Nykytanssikeskus Zodiakin house-koreografinakin toimineen koreografi ja tanssija Eeva Muilun teoksia on esitetty Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2008 Kritiikin kannuksilla palkitun Muilun viimeisin teos on “Yhdessä”, jossa esiintyi 34 eri-ikäistä ja -taustaista ihmistä. Osa produktiosta tarjoilee Megapolikseen Kaupunkien rytmejä.

Petri Vasara

Tekniikan tohtori, uusien teknologioiden ja biopolttoaineiden toimialajohtaja Petri Vasara työskentelee Pöyry Management Consulting Oy:ssä mm. kestävään kehitykseen liityvien kysymysten parissa. Vasara tuo Megapolikseen kansainvälisen yrityksen näkökulman maailman kaupunkien muutosten rytmiin.

Markku Hedman

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori Markku Hedman valottaa Megapoliksessa pienen, mutta mukavan ja elämyksellisen Minimikodin taustoja. Minimikoti tarkoittaa asuntoa, joka on säästeliäs niin tilankäytöltään kuin materiaalien- ja energiankulutukseltaan. Mitkä ovat minimikriteerit paikalle, jota voi kutsua kodiksi?

Mikko Jalas

Suomen Akatemian tutkijatohtori Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa, ajankäytön perusteiden asiantuntija, jonka mukaan arkinen kiire on osa nykyaikaista elämäntapaa. Jalas yhdistää kirjoituksissaan ihmisen arjen, elämänlaadun ja kaupunkisuunnittelun. Hän toivoo kaupungeilta vaivattomia ja nautittavia liikkumistapoja.

Tuomas Hakala

Tuomas Hakala Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta toimii kantakaupungin itäranta-projektin projektipäällikkönä ja on ollut mukana laatimassa Kalasataman osayleiskaavaa ja laatinut mm. Sörnäistenniemen asemakaavan alueelle. Hakala on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2002. Sitä ennen hän on toiminut yksityisissä arkkitehtitoimistoissa koti- ja ulkomailla.

Matti Kaijansinkko

Länsisatama-hankkeen projektipäällikkö Matti Kaijansinkko Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirastosta on laatinut Jätkäsaareen osayleiskaavaa ja johtanut alueen asemakaavoitusta. Kaijansinkko on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2001. Sitä ennen hän on toiminut mm. tuntiopettajana TKK arkkitehtiosaston kursseilla ja voittanut kilpailun Kööpenhaminassa sijaitsevan Örestadin kaupunginosan suunnittelusta silloisen toimistonsa kanssa. Kaijansinkkoa kiinnostaa erityisesti kohtaamisien mahdollistaminen suunnittelun avulla.

Jukka Noponen

Jukka Noponen, dipl.ins., on Sitran Energiaohjelman johtaja. Hän on toiminut sitä ennen Sitrassa Ympäristöohjelman johtajana. Ennen Sitraan tuloa vuonna 2005 hän oli 25 vuotta ympäristösuunnittelun ja -konsultoinnin tehtävissä, erilaisissa liiketoiminnan johtotehtävissä ja toimitusjohtajana. Ennen Sitraan siirtymistä hän toimi Pöyry Groupin Infrastruktuuri ja Ympäristö-liiketoimintaryhmän kaupallisena johtajana.

Antti Nousjoki

Antti Nousjoki arkkitehti SAFA, on yksi Arkkitehtitoimisto ALA:n neljästä osakkaasta, www.ala-a.com. ALA:n merkittävimpiä projekteja ovat teatteri- ja konserttitalo Kilden Kristiansandissa Norjassa, Otaniemen ja Keilaniemen metroasemat, Hanasaaren terassitaloalue sekä Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus.

Länsiväylä

Länsiväylä on Helsingissä toimiva avoin taiteilijaryhmä, joka käyttää kaupunkia taiteensa tekemiseen. Ryhmä perustettiin vuonna 2007 Ruoholahdessa toteutetun Länsiväylä-teoksen yhteydessä. Ryhmän perustivat taiteilijat Sami Lukkarinen ja Kalle Turakka-Purhonen, tutkija Roope Mokka ja multiaktivisti Kirmo Kivelä, lisäksi ryhmään kuuluu Olli Sirén.

Länsiväylä-teoksessa taiteilijat asettuivat liikennevaloihin Porkkalankadun ja Mechelininkadun risteyksessä, jossa Helsinkiin lännestä päin saapuva aamuruuhka kääntyy. Tynnyrinuotion ääressä lämmittelevät, hieman nukkavieruiksi sonnustautuneet taiteilijat pesivät liikennevaloihin pysähtyneiden autoilijoiden ikkunoita ja kerjäsivät työstään palkkaa. Kolmeen kertaan toteutetun ja dokumentoidun teoksen merkitys avautui tekijöilleen luovana kaupunkitilassa viihtymisenä, haltuunottona ja kaupungin harrastamisena, jotka ovat toiminnallinen vaihtoehto pelkälle kuluttajan tai tarkkailijan roolille.

“Me Helsingin Ihmiset tunnustamme meille annetuiksi ja ehdottomiksi oikeuksiksi vapauden, onnellisuuden tavoittelun ja pyöräilyn.” Elokuisen URB-festivaalin yhteydessä Länsiväylä toteutti uuden teoksen nimeltä Pyöräilykaista, joka oli tekijöidensä mukaan yhteisötaidetta, ympäristötaidetta, maalausta, pyöräilyä ja aktiivista vaikuttamista. Teoksen ideana oli värillisten maaliviivojen levitys pyöräilemällä Hämeentiellä Sörnäisistä Hakaniemeen. Teoksen yöllinen toteutus videoitiin, ja vesiliukoinen värijälki oli nähtävissä kadulla muutaman päivän kunnes se kului pois.

Pinja Sipari ja Päivi Raivio

Dodon kaupunkiviljelyaktiivit Pinja Sipari ja Päivi Raivio ovat aloittaneet viljelyuransa Pasilan sissiviljelmillä. Megapoliksessa he kertovat kaupunkiviljelyn rytmeistä ja muodoista ja näyttävät, mitä muutakin hyvää kaupunkilainen ruoankasvatus tekee kuin täyttää lautasemme lähiruoalla: se luo viihtyisämpää ympäristöä ja uusia ystävyyksiä, sekä kannustaa muuttamaan vajaakäytöllä olevia tiloja puutarhoiksi.

Pinja Sipari on maantieteen opiskelija ja tuleva opettaja, joka on kiinnostunut kaupunkiviljelystä myös globaalilla tasolla. Hän toivoisi että jokaisella kaupunkilaisella olisi paikka ja mahdollisuus viljellä omaa ruokaansa, kokea kasvun ihme ja rauhoittua.

Päivi Raivio jonotti omaa viljelypalstaa kolme vuotta ja ryhtyi odotellessaan kaupunkiviljelijäksi. Hän unelmoi vihreästä kaupunkikuvasta, johon kuuluu kattopuutarhoja Itä-Pasilassa, syötäviä puistoja ja satojen viljelysäkkien muodostama viherkeidas joutomaalla. Kaupunkitila, -kuva ja -kulttuuri ovat tärkeitä mielenkiinnonkohteita, joita hän käsittelee myös työssään taiteen ja muotoilun alalla.

– Kaupunkien rytmit