Tiedote 8.9.2010: Runsas koti niukoissa neliöissä

Minimikotien mahdollisuudet esillä Megapoliksessa

Miltä näyttää koti, joka on neliömäärältään pieni mutta elämyksellisyydeltään suuri? Miten ahtaasta voi tullakin tilavaa ja viihtyisää? Elämyksellisiä, kekseliäitä ja ekologisia koteja esittelevä Minimikoti-näytttely on osa Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit -kaupunkifestivaalia 25.9.2010 Vanhalla ylioppilastalolla.

Minimikoti on Suomen Asuntomessujen ja Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen yhteinen projekti, jossa kahdeksan arkkitehtiopiskelijaa suunnitteli sarjan uudenlaisia, pieniä, mutta viihtyisiä koteja. Minimikoti-projektin suunnitelmat olivat esillä kesän 2010 Asuntomessuilla Kuopiossa. Nyt töihin voi tutustua Helsingissä Megapolis 2025 -tapahtuman ajan. Minimikoteja esittelevät suunnittelijat itse. Tapahtuman pääseminaarissa Minimikoti-projektia esittelee harjoitustöitä ohjannut professori, arkkitehti SAFA Markku Hedman.

Pieni koti, iso elämä

Minimikoti tarkoittaa asuntoa, joka on säästeliäs niin tilankäytöltään kuin energiankulutukseltaan. Tavoitteena on pienentää asumisen ekologista jalanjälkeä ja etsiä uudenlaisia säästeliäitä ratkaisuja asumiseen, viihtyisyydestä tinkimättä. Minimikoti avaa mahdollisuuksia pohtia, minkälaista on ylimääräisestä tavarasta tai suuresta asuntolainasta vapaa elämä. Olisiko aika tarkastella asumisen laatua ja viihtyisyyttä muillakin mittareilla kuin neliömetreinä?

Yksi Megapolis 2025 -festivaalin aiheista on tila ja asuminen. Rakennusten kokonaisenergiankulutus on koko Suomen energiankäytöstä peräti 40 prosenttia ja kasvihuonepäästöistä 30 prosenttia. Samaan aikaan kaupunkien tulee vähentää päästöjään 40 % vuoteen 2025 mennessä. Kaupunkilaisella elämäntavalla on edessään suuri muutos. Kaupungeissa on kuitenkin myös toivoa: kaupungit ovat paikkoja, joissa uusia ideoita, innovaatioita ja elämänrytmin muutoksia voidaan toteuttaa nopeasti.

Minimikoti-näyttely tarjoaa näkökulman uudenlaiseen, ekologiseen rakentamiseen ja asumiseen.

Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit on urbaani festivaali, jossa etsitään kaupunkilaisia ratkaisuja ympäristöongelmiin. Tapahtuman järjestelyistä vastaa ympäristöjärjestö Dodo yhteistyökumppaneineen. Päivän aikana lavalle nousee puhujia, esiintyjiä ja keskustelunaiheita, jotka pureutuvat kaupunkilaiseen ajankäyttöön, elämänrytmin muutoksiin ja arkipäivän valintoihin.

Lisätietoja

Megapolis 2025 -tiedostusvastaava Katja Hintikainen, katja.hintikainen (at) dodo.org, 044- 3353750

Dodo ry:n puheenjohtaja Pauliina Jalonen, pauliina.jalonen (at) dodo.org, 040- 848 8753

www.megapolis2025.org |   www.minimikoti.fi

Megapolis 2025 -tapahtuman järjestää Dodo ry, www.dodo.org