Puhujat

Timo Kopomaa on kaupunkitutkimuksen dosentti Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella. Kopomaa haluaa ymmärtää kaupunkilaisen elämäntavan muutosta suhteessa tilaan. Tätä aihetta hän on lähestynyt useista eri suunnista tutkimalla mm. kännykkäkulttuuria, katutyömaita, puistoporukointia, kaupunkisosiaalityötä, nimbyilyä ja slow-liikettä. Megapoliksessa kuulemme häneltä esityksen leppoistumisen megatrendeistä.

Sami Maalas on kuvataiteilija, joka on viime aikoina toteuttanut etenkin yleisöä osallistavia kollektiiviveistoksia. Maalaksen osallistavat, kollektiivista tarinaa luovat prosessit muodostavat jännitteitä julkisiin tiloihin ja pyrkivät haastamaan ihmisiä aktiivisiksi toimijoiksi, luomaan elävää kaupunkikulttuuria. Kollektiivisten performatiivisten prosessien lopputulos ei ole viimeistelty objekti vaan aktiivisten käsitteiden verkosto, eräänlainen utooppinen kudos. Katso lisää täältä: www.kelluvakaupunki.blogspot.com

Kaisa Leka on porvoolainen sarjakuvapiirtäjä, joka on valloittanut polkupyörällä Suomen, Norjan, Ruotsin, Saksan, Ranskan ja Islannin. Matkojen välillä Kaisa nauttii lukemisesta, joogasta ja neulomisesta. www.kaisaleka.blogspot.com


Anna-Riitta Lehtinen on selvittänyt, millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso, jolla ihminen tulee toimeen ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tämän päivän Suomessa. Siis sitä, mitä tavaroita ja palveluja elämiseen tarvitaan, miten paljon ja minkä laatuisia ne ovat ja mitä nämä hyödykkeet maksavat.

 

Outi Ampuja on vapaa tutkija, tietokirjailija ja ympäristökonsultti. Hän on väitellyt melusta nk. yhteiskunnallisen ympäristötutkimuksen näkökulmasta ja julkaissut useita melua, hiljaisuutta ja äänimaisemaa käsitteleviä teoksia ja artikkeleita sekä luennoinut näistä aiheista laajalti. Vuonna 2008 Suomen Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri palkitsi hänet Hiljainen haavanlehti –palkinnolla hyvästä toiminnasta hiljaisen ääniympäristön säilyttämiseksi.

Ruby van der Wekken is an activist and freelance writer around development policy issues and has been active in various organizations on global democracy and environmental issues. She has in particular also been active in the World Social Forum process, the experiences of which have been an impetus to the founding of Stadin Aikapankki of which Ruby is a co-founder. Stadin Aikapankki members exchange services on the basis of time, and operate according to the principles of Timebanking. Several other timebanks have been established in Finland, also Tampere has its own aikapankki! See www.stadinaikapankki.wordpress.com.

 

Tiina Leppänen tarkastelee yhden kaupunginosan eli Tammelan kautta muutosta kohti kestävämpää kaupunkisuunnittelua ja asuntoarkkitehtuuria. Tammela on esimerkkinä keskustan tuntumassa ruutukaava-alueella sijaitsevasta lähiömäisestä ja väljästä kaupunginosasta, jonka muodostama miljöö herättää kysymyksen: Miksi kaupunki ei voisi täydentyä ja kasvaa sisältäpäin? Voisiko se maankäyttöä tehostamalla muuttua kaupunkimaisemmaksi ja saaden uusia ajallisia kerrostumia? Voisiko Tammela saada uudet rytminsä jatkuvasta muutoksesta?

Anna-Riitta Lehtinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

– Kaupunkien rytmit