Urbaanit unelmat 2025

Berliini 2025:
7 000 sosiaalisesti lahjakasta talonmiestä

Mummon langaton verkko ei toimi. Joku alakerran lapsista on taas kaatanut ovensuun kukkaruukun. Onneksi on joku, jonka ovikelloa voi rimpauttaa. Talonmies hoitaa talonsa pikkukrempat, vaativat ne sitten ruuviavainta tai diplomatiaa. Talonmies pitää huolta, korjaa, kyselee kuulumisia, kasvattaa, katsoo perään, jutustelee. Hän on talon leppoisa isäntä ja linkki asukkaiden välillä.

Istanbul 2025:
1 000 000 korttelibileet

Naapuri tuo piiraita, toinen sitruunaboolia. On vapaailta ja kortteli kaikuu musiikista ja puheensorinasta. Ympärillä pyörii kasvoja, jotka ovat tuttuja rappukäytävästä -ja edellisistä korttelibileistä. Näissä juhlissa naapurusto kokoontuu yhteen syömään, tanssimaan ja vaihtamaan kuulumisia. Kortteli saa kasvot, naapuri tulee tutuksi, ja kerrostalojen väliin kasvaakin yhteisö.

Oulu 2025:
45 % matkoista polkupyörällä.

Tuuli kulkee hiuksissa, aamuilma on raikas. Työmatka kestää vartin, mutta sen aikana ehtii vetää henkeä, katsoa heräävää kaupunkia, huomata kulmaan auenneen uuden kahvilan ja naapurin pojan, joka kävelee ensimmäisiä koulumatkojaan. Kaduilla on tilaa pienenkin kulkea.

Bangalore 2025:
Työaikaa 8 h vuorokaudessa.

Ompelukoneet surisevat, kangastilkut lentävät, lankarulla pyörii, pyörii. Mutta niin pyörivät kellon viisaritkin, ja kun ne ovat kiertäneet tarpeeksi, on aika napsauttaa kone kiinni, laskea kankaat alas, astua tehtaanportista ulos. Siellä odottavat lapset, siellä on koti, takapihan vihannesmaa, siellä ovat ystävät ja suku, vanha isoäiti ja yhteinen illallinen. Kaikelle on oma aikansa, myös levolle.

Buenos Aires 2025:
Liikenneruuhkassa 15 min päivässä.

Autoradio soi. Torvet tööttäävät, mutta kaupustelijat seisovat kadun reunassa sen sijaan, että pujottelisivat ajoneuvojen seassa. He tietävät, että kohta letka liikahtaa, ja niin se liikahtaakin.
Kun ruuhkat alkoivat helpottaa, ihmiset huomasivat ensimmäiseksi ajan. Sen, että työpäivä lyheni huimasti, kun matkoihin ei tarvinnut varata enää kahta tuntia päivässä. Seuraavaksi joku katsoi ylös ja huomasi: siellä näkyy savusumun sijasta taivas.

– Kaupunkien rytmit