Tuulivoimala tappaa linnut ja lepakot. Ydinvoimalat tuottavat ydinjätettä ja ne ovat vaarallisia. Vesivoima pilaa vaelluskalojen nousun jokiin ja aurinkosähkössä puolijohteiden valmistus kuluttaa kamalasti puhdasta vettä ja harvinaisia materiaaleja. Kaikella energiantuotannolla on ympäristövaikutuksia.

Megapoliksessa paljastetaan energiantuotannon tulevaisuus: mullistava laite, jolla energiaa voidaan tuottaa itse lihasvoimalla! Mekaanisesta rakenteesta johtuen laitteen nimi on “V8”. Laitteella on useita, positiivisia vaikutuksia. Energiantuotanto on yhteisöllistä toimintaa koska isompitehoisempien laitteiden käyttäminen ei onnistu yksin. Esimerkiksi kahvien keittämiseen tarvitaan käsivarren lihasrakenteesta riippuen 5-8 henkilöä. Television katselu onnistuu yksinkin – ja kännyköitä pystyy yksi henkilö lataamaan jopa 10 samalla kertaa.

V8 vaalii kansalaisten terveyttä ja hyvä motivaatio kuntoiluun säilyy kun sähkölaitteiden käyttäminen edellyttää jumppaamista. Talon kellarissa sijaitseva energiatehdas on myös sähköverkon häiriöiden kannalta lyömätön. Energiankäyttö tehostuu, kun jokainen tuotettu kilowattitunti on hikisen urakan takana. Suurempia asumiskeskittymiä ja julkisia rakennuksia varten suunnittelupöydällä on suurempi versio “energiaveivistä”, ensimmäisenä valmistuu Arkadianmäelle 200-paikkainen versio.

No ei nyt sentään, mutta V8:lla on oikeasti muutamia ominaisuuksia, jotka auttavat havainnollistamaan energiankäyttöämme. Käytät sitten kännykänlaturia tai sähkökiuasta, ei ole kunnollista kosketusta energiamääriin tai hintaan. Ainoa kosketus, ei-haluttu sellainen on sähkölaskun maksaminen. Energiaveivillä pääset itse lauantaina 15. lokakuuta kokeilemaan Wanhan ylioppilastalon edustalla, paljonko ruista ranteesta täytyy löytyä erilaisten sähkölaitteiden käyttämiseksi.

Janne Käpylehto
Energiatehokkuusasiantuntija
Suomen luonnonsuojeluliitto ry

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *