Ohjelma

Megapolis 2026 Energiset kaupungit levittäytyy Vanhalle ylioppilastalolle 15.10.2011 klo 11–20. Festivaalin ohjelma koostuu mielenkiintoisesta pääseminaarista sekä runsaasta ja innostavasta oheisohjelmasta. Lisäksi kadulla Vanhan edessä on tarjolla niin taidetta kuin maittavaa ruokaa. Megapoliksen teemoihin voi tutustua myös käsiohjelmasta.

Pääseminaari, Vanhan juhlasali

Energiafiksu elämä 13-14.30

Seminaariohjelman aluksi perehdytään energiafiksuun elämään. Millaisista palasista koostuu arki, jossa asuminen, liikkuminen ja elämästä nauttiminen sujuu ilman kohtuutonta energiankulutusta? Miten kukin meistä voi rakentaa arjen sellaiseksi, että energiankulutuksen vähentäminen on helppoa ja jopa hauskaa!

 • Energiafiksu rakentaminen Pasi Toiviainen, tiedetoimittaja, tietokirjailija ja arkkitehti
 • Mitä tekemistä kulttuurilla on energian kanssa? Sara Eklund, ekologisen Huili-aikakauslehden päätoimittaja
 • Vuoden energiaperhe Horilat Hämeenlinnasta
 • Ruokahävikki haaskaa energiaaJuha-Matti Katajajuuri, tutkimuspäällikkö, MTT
 • John Manoochehri, arkkitehti ja ympäristötieteilijä (in English)
 • Viisas energia, miksi se ketään kiinnostaisiPeloton
 • Entropia eli energia materia Terike Haapoja, taiteilija

 

Globaalit energiakysymykset 15-16.15

Globaalit energiakysymykset vaikuttavat ihmisten arkeen joka puolella maailmaa ja energia on yksi uuden vuosituhannen puheenaiheista. Vaikka keskustelussa korostuvat markkinoiden kehitys, huoltovarmuus ja ympäristö, ei ihmistä tai demokratiaakaan ole unohdettu: kenelle energiaa riittää ja missä muodossa? Kuka sitä tuottaa ja jakaa?

 • Bruce Oreck, Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs (in English)
 • Öljypiikki ja energian megariskitHarri Paloheimo, tutkija ja yrittäjä
 • Uusiutuvan energian hyödyntäminen MalissaOusmane Ouattara, Mali-Folkecenter Nyetaan toiminnanjohtaja (in English)
 • Kehitysmaat globaalissa energiakaupassa Tytti Nahi, kehityspoliittinen asiantuntija
 • Energian rooli Egyptin kansannousussa Hossam Hewidy, arkkitehti (in English)

 

Tulevaisuuden kaupungit 16.45-18.15

Yhä kasvava joukko maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja kaupunkien osuus energiankulutuksesta on 75 %. Millaisia sitten olisivat energiafiksut kaupungit, joissa kaupunkilaisten olisi helppo elää kestävällä tavalla.

 • Kaupunkimotarit bulevardeiksi Carlos Lamuela, arkkitehti
 • Ruoan hiilipäästöjä vähentämässä Tuulia Pelli, Lahden Aterian toimitusjohtaja
 • Beekeeping in HelsinkiCody Oreck, environmental designer (in English)
 • Designing better Cities Irene Cassarino, innovaatiotutkija Torinosta (in English)
 • Yhteisöllinen kerrostaloasuminen ekologisena elämäntapana Kaisa Nirkkonen, Koti kaupungissa ry
 • Energinen Helsinki -keskustelu, ajatuksiaan positiivisesta kaupunkienergiasta jakavat kansanedustaja ja kansalaisaktiivi Silvia Modig, musiikin ja median monitoimimies Jone Nikula, Helsinki Night Riders -ryhmän perustajajäsen Nadia Badillo sekä yksi Ravintolapäivän puuhamiehistä Olli Sirén.

 

Oheisohjelma

Design and the city – Design Jury

Klo 12-13, Musiikkisali, 2. krs.
Is design merely aestetics and usability or does it perhaps include energy efficiency as well? How can the urbanite make smart energy choices?

Dodo and World Design Capital Helsinki 2012 are seeking answers to these questions through a Design Jury that consists of experts from different fields. The jury will review objects, services and concepts from an energy efficiency perspective as well as conventional angles and thus promote discussion on good design.

The Design Jury will be hosted by Marco Steinberg, Director of Strategic Design for Sitra. The Design Jury is realized in collaboration with World Design Capital Helsinki 2012. The event will be held in English.

Energiantuotantoveivi eli V8

Klo 11 alkaen, Kolmen sepän aukio
Yleensä ainoa tuntuva kosketus sähköntuotantoon ja -kulutukseen on sähkölasku. Sähkön käyttäminen ei konkreettisesti näy mitenkään, stereot, sauna ja liesi vain mystisesti toimivat. Oletko koskaan pohtinut, miten sinä voisit ystäviesi kanssa tuottaa sähköä itse? Tai kuinka monta laitetta kykenisitte käynnistämään?

Megapoliksessa pääset kokeilemaan Janne Käpylehdon (SLL, Negawatti) rakentamaa energiaveiviä eli “veekasia”. Laitteen kampiakseliin mahtuu samaan aikaan jopa kahdeksan henkeä veivaamaan virtaa. Laitteen tehokas kestomagneettigeneraattori ja elektroniikka tuottavat mekaanisesta energiasta verkkosähköä erilaisille laitteille.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden urbaani interventio

Kolmen sepän aukio
Energia ei ole teknokraattien yksinoikeus. Aalto yliopiston ympäristötaiteen laitoksen opiskelijat osallistuvat keskusteluun energisistä kaupungeista taiteen keinoin. Dodon ja Aalto-yliopiston yhteistyöprojektin lopputulos on nähtävillä Vanhan ylioppilastalon edessä, kun taiteilijat ottavat kaupunkitilan haltuun.

Pikseliähkyltä virtaa Megapolikseen

Klo 14.30-18, Galleria, 2. krs.
Pixelache eli Pikseliähky-festivaali on noin kerran vuodessa pidettävä elektronisten taiteiden ja alatulttuurien festivaali. Yhteisö on viime vuosina käsitellyt energiaan liittyviä aiheita, kuten sähköomavaraisuuden mahdollisuuksia festivaalijärjestämisessä, sekä sähköntuotannon potentiaalia taiteellisena ilmaisukeinona.

Megapolis-tapahtumassa Pikseliähky demoaa erilaisia prototyyppejä ja keskustelee taiteen ja energian suhteesta.

Sähköverkostot ympärillämme

Klo 13-19, Musiikkisali, 2. krs
Kuvataiteilija Marja-Elina Uusituvan valokuvia Electrical landscape -näyttelystä, joka nostaa meitä ympäröivät sähköverkostot etualalle.

Hyvää ruokaa

Vanhan edustalta löydät apetta, jottei virta lopu kesken meiningin! Ilmastoystävällisistä herkuista vastaavat Papu & Pottu sekä Vegemesta suoraan omista katukeittiöistään.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *