Ulan Bator 2026: 450 passiivitaloa

Ulan Bator 2026: 450 passiivitaloa

Kaivosteollisuus oli saanut Mongolian kukoistukseen. Kansalaispalkka oli nostettu 400 € kuukaudessa ja rakentamiseen sai lisätukea. Ulan Batoriin oli juuri noussut neljässadasviideskymmenes passiivitalo, ja suurin osa vanhoista kerrostaloista oli eristetty uusin julkisivuelementein. Talvilämpimät asunnot olivat lisänneet kansanterveyttä ja asumismukavuutta roimasti. Lääkkeiden sijaan ihmiset ostivat hyvää ruokaa, ja koko maa jaksoi paremmin.

Edinburgh 2026: 50% energiasta aaltovoimasta

Edinburgh 2026: 50% energiasta aaltovoimasta

On se vaan ihmeellistä mitä kaikkea meri tarjoaa. Meillä skoteilla on aina ollut läheinen suhde mereen, mutta että vielä energiaakin – kukapa olisi uskonut? Muistan kun asiasta puhuttiin viime vuosikymmenen alussa, tuntui melkoiselta utopialta koko juttu. Mutta tuolla saaristossa ne voimalat sijaitsevat ja noita kaapeleita pitkin energia johtuu tänne kaupunkiin. Eipä tarvitse enää kenenkään jääränkään haikailla kivihiilen saati ydinvoiman perään, kun turvallinen ja puhdas ratkaisu löytyy aallon pohjasta.

Pori 2026: 100 tuulivoimalaa

Pori 2026: 100 tuulivoimalaa

Ja niin sadas tuulivoimala pyörähti vinhaan kyytiin, päivä jota Porin kaupungissa oli jo ehditty odotella. Paikalla oli paikallista ja valtakunnallista mediaa kummastelemassa, miten länsirannikon merkittävästä satamakaupungista sukeutui edelläkävijä tuulivoiman alalla. Toimittajia kovasti kiinnostavat nuo uuden sukupolven voimalat, jotka on rakennettu merelle: niitä eivät ahtojäätkään kiusaa ja projekti maksaa itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa. Merkillepantavaa on myös se, kuinka alueella toimii tätä nykyä kymmeniä tuulivoimalakomponentteja valmistavia yrityksiä. Kaupungin työttömyyskin on tippunut alle 10 prosentin, mistä kaupunginjohtaja muistaa mainita.

New York 2026: 100 % aurinkoenergialla toimivat valomainokset

New York 2026: 100 % aurinkoenergialla toimivat valomainokset

New Yorkin pilvenpiirtäjät kiiltelevät keväisessä auringonkilossa ja insinööri Ranjanin vatsanpohjassa kihelmöi. Hän mittailee taivaisiin kohoavia terästorneja katseellaan eikä mieti lainkaan suurkaupunkiromantiikkaa. Hänen sydämensä läpättää auringon valosta sähköä tuottaville läpinäkyville kalvoille, jotka nyt peittävät kaikkia otollisia ikkunapintoja kaupungissa. Insinööri Ranjan on ollut mukana huippututkimuksessa, jonka avulla kalvojen hyötysuhdetta ja käyttömukavuutta on saatu parannettua niin, että nykyään auringosta saatavalla sähköllä pystytään pyörittämään kaikkia kaupungin valomainoksia. Vielä hetken insinööri Ranjan antaa katseensa viipyä majesteettisissa torneissa ja tuntee olevansa osa jotain merkittävää. Sitten höyryävän kahvin lämpö hänen kädessään palauttaa Ranjanin todellisuuteen ja hän sukeltaa sisään laboratorion ovesta.

Peking 2026: 200 000 sähköautoa

Peking 2026: 200 000 sähköautoa

Build Your Dreamsin (BYD) uusin Kirsikaksi nimetty sähköautomalli huristaa puhtaasti ohi Tiananmenin aukion. Taksina toimivan Kirsikan ohjaimissa istuu neljännen polven taksikuksi Wang kyyditen kiireisiä asiakkaitaan. Wang suunnittelee seuraavaa pysähdystä Sanlitunin uudella pikalatauspisteellä, joka on jo 150. kaupungissa. Uusimmalle pisteelle sähköautoilijoita vetää ennen kaikkea avajaistarjous ‘tuplalataus yhden hinnalla’. Wang kuten moni muukin ammattiautoilija ja Pekingin asumisluvan haltija on  siirtynyt sähköautoilijoiksi houkuttelevien porkkanoiden vetämänä: rekisterikilpiarvonnat eivät koske sähköautoja, kuten eivät normaalit autoihin kohdistettavat verotkaan. Pikalatauspisteellä myös sähköauton akkujen lataaminen tai vaihtaminen täysiin maksaa vain murto-osan bensatankillisesta. Wang ajaa Kirsikalla bensiiniautojen liikkumista rajoittavassa kaupungissa väljillä sähköautoille varatuilla erityiskaistoilla kaikkina vuorokaudenaikoina ja viikonpäivinä.

Lomé 2026: 70 000 ruokajätekompostia

Lomé 2026: 70 000 ruokajätekompostia

Lounastauko on ohi. Lapset pujottavat jalkansa muovisandaaleihin ja kerääntyvät oviaukolle. ”Muistakaa laittaa tähteet koriin”, Mensah kuuluttaa. Lapset naurahtavat, tämä on heille jo tuttua touhua. Ovensuussa oleva kori täyttyy nopeasti plataaninkuorista, papaijanrippeistä ja tietenkin mangon isoista siemenistä – onhan kausi parhaimmillaan.

Mensah tyhjentää korin rakennuksen takana jököttävään isoon kompostoriin. Ruokajätettä kertyy vinhaan tahtiin ja kompostia riittää lapsille myös kotiin vietäväksi. Perheet ovat olleet iloisia viljelyksilleen hyvänä lannoitteena toimivasta tavarasta ja useampi on jo kuulema hankkimassa omaa kompostoria. Kunpa lasten liike-energian saisi kierrätettyä yhtä tehokkaasti, Mensah ajattelee kävellessään hymyillen sisään luokkahuoneeseen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *