“Ihmiset miettivät yhä enemmän miten he ilmaisevat itseään kuluttajina ja kansalaisina, missä he haluavat olla mukana ja missä eivät”, uskoo Markku Wilenius.

Wilenius on Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori, joka toimii Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän on viime vuosikymmeninä tutkinut tulevaisuutta muun muassa ympäristön ja finanssialan muutoksen näkökulmasta. Hän tietää mistä puhuu. Pari vuotta sitten Wilenius oli mukana tekemässä laajaa kuluttajatrenditutkimusta Saksassa ja Yhdysvalloissa.

“Ihmiset haluavat yhä enemmän aitoutta ja autenttisuutta palveluissa joita he ostavat ja kuluttavat”, Wilenius sanoo.

Wileniuksen mukaan ympäristömyönteiset arvot ovat olleet vahvistumassa jo jonkin aikaa. Vaikka vallalla oleva talousmyrsky viekin median huomion ja ihmisten mieltä painaa huoli oman talouden tulevaisuudesta, ei Wilenius usko ympäristöasioiden jäävän kokonaan talouden jalkoihin.

“Käynnissä on iso käännös, joka liittyy resurssien saatavuuteen. Keskeisten raaka-aineiden, hyödykkeiden ja energian tarjonta on supistumassa suhteessa kysyntään. Tämä tulee vaikuttamaan maailmantalouteen yhä enemmän. Uskon, että tämä jatkossa tuo tukea ympäristöajattelulle.”

Vaikka esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivä-keskustelua muistellessa saattaa tuntua, että Suomessa muutos tapahtuu tuskallisen hitaasti, se on Wileniuksen mukaan kuitenkin jo vauhdissa.

“Ja kun se täällä tapahtuu, niin se ei tapahdu trendinomaisesti vaan pysyvästi. Kyllä meikäläisten tavallisten ihmisten läheinen kytky luontoon vaikuttaa jatkossa siihen että meillä tajutaan kuinka hullua on jos vaikka neljä vuotta vanha pesukone hajoaa eikä sitä saa korjatuksi vaan kehotetaan ostamaan uusi. Veikkaan, että kasvisruokapäivä-keskustelullekin naureskellaan 50 vuoden päästä. Silloin kyse on siitä voiko kouluissa olla yksi lihapäivä viikossa.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *