Seminaariohjelma

Megapolis 2027 Tekijöiden kaupungit levittäytyy Kiasma-teatteriin ja seminaaritilaan 6.10.2012 klo 11–18. Festivaalin ohjelma koostuu mielenkiintoisesta pääseminaarista sekä runsaasta ja innostavasta oheisohjelmasta seminaaritilassa.

Pääseminaari, Kiasma-teatteri

1. Kaiken huippu 13–14.00

”Kaiken huippu” –sessiossa pohjustetaan sitä, kuinka luonnonvarojen ehtyminen, talouskriisi ja ilmastonmuutos yhdessä muodostavat yhtälön, joka ratkeaa vain uudenlaisella tekemisen mentaliteetilla.

Loppulama, mitä se on tai mitä sen jälkeen?Tere Vadén

Ekokaupungin systeemitEero Paloheimo

Veden merkitys kaupungin aineenvaihdunnassa – Henri Paatela

Tapaa puhujat Kiasman käytävillä.

2. M-koon ympäristöteot 14.30–16.00

Toisessa sessiossa etsitään M-koon ympäristötekoja ja Seuraavia Suuria Juttuja, siis yrityksiä ja yhteisöjä, jotka omalla toiminnallaan ratkovat ympäristöongelmia paikallisesti. Kenen idea kantaa pisimmälle: Kuinoman vai NetCyclerin? Onnibussin vai Kortteliauton?

Huipputeknologia tulevaisuuden jäteongelman ratkaisijana – Tuomas J. Lukka, Zen Robotics

BATTLE I Sharetribe, Kuinoma, Netcycler

BATTLE II Onnibus, Riksha-yrittäjä, Kortteliauto

Kiblight bringing positive change to Kibera community – Elizabeth Otieno (in English)

Ukumbin projektit – Noora Aaltonen, Tuuli Kassi ja Hilla Rudanko

Hiilineutraalista Suomesta – Kati Berninger

Frogin kotihampurilaisista kansainväliseksi francshising-ketjuksi – Robert Ramstedt, Vegemesta Oy

Mikset perustaisi omaa tuulivoimayhtiötä? – Sampsa Hario, Lumituuli Oy

3. Pop-upista keep-upiksi 16.30–17.30

Kolmas sessio etsii keinoja, joiden avulla pop-up karkeloita viettäneet helsinkiläiset voisivat saada aikaan pysyviä muutoksia – keep-upeja. Dodon teesi on jo usean vuoden ajan ollut “Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa”. On aika kokeilla miten tuosta väitteestä voidaan tehdään totta. Kaupunkilaiset saavat itse ehdottaa liikenteeseen, energiaan ja ruokaan liittyviä ekologisuutta ja onnellisuutta edistäviä tekoja, joiden aikaansaamiseen vaaditaan poliittikkojen ja virkamiesten taholta rohkeampia ja laajamittaisempia tekoja. Megapolis2027:ssa aktiiviset kansalaiset, päätöksen tekijät ja toimeenpanijat kohtaavat yhteisen pöydän ääressä.

Ravintolapäivästä B-Smokeryyn – Mark Lwoff

Designpääkaupungin Paviljongin perintö -haastattelussa Juha Leppänen, Demos Helsinki  ja WDC-vuoden ohjelmajohtaja Kaarina Gould

Tekijöiden kaupunki -kokeilut:

Katuravintolat

Kesä-Espa

Sähkönkulutukseen liittyvän tiedon avaaminen

Oheisohjelma:

Tekijöiden tila
Kiasman seminaarihuoneessa klo 11-18 / Urban Activism Space: The Kiasma Seminar room from 11am to 6pm

Vapauta luova toimija itsessäsi! Tekijöiden tilassa pohditaan ja
rakennetaan ekologisesti kestävämpää maailmaa. Samalla voit kokea käytännössä, millaista on suomalaisten järjestöjen ympäristö- ja
globaalikasvatus vuonna 2012*.

Miten syntyy vähähiilinen tulevaisuus?
Ilmari-työpaja

klo 11.00-12.00
klo 14.00-15.00

lmari-pajassa tutustutaan tarinan keinoin ilmastonmuutoksen ratkaisuihin eri puolilla maapalloa: miten nigerialaisen Adesinojen perheen elämä muuttui aurinkopaneleiden ansiosta, miten Bogotasta tuli pyöräilevä kaupunki ja miten 17-vuotias, kalifornialainen Alec Loorz alkoi muuttaa maailmaa.

Ilmastonmuutoshaastetta innostavasti, elämyksellisesti ja käytännönläheisesti käsittelevä Ilmari-paja on tavoittanut jo yli 50 000 suomalaista nuorta. Megapoliksessa sinä voit olla yksi heistä, olitpa sitten nuori tai vanha.

Sarjiksella suoraan sydämeen / Comics that go straight to your heart
Maailman sarjakuvapaja

klo 12.00-13.00
klo 15.00-16.00

Tee oma vaikuttamissarjakuva Grassroots Comics -menetelmällä. Työpajassa tutustutaan suomalaisten ja intialaisten sarjakuvapiirtäjien kehittämään matalan kynnyksen sarjakuvametodiin käytännössä. / Come and try out the Grassroots Comics method developed by Finnish and Indian comic artists. You can draw – we all can!

Huom! Kaikki ihmiset osaavat piirtää, myös sinä!

Skidipolis2027: Rakenna parempaa kaupunkia / Build a better city
klo 13.00-16.00 (non stop)

Tupsahda mukaan milloin haluat, ja rakentele moninaisista materiaaleista unelmien kaupunkia. Sopii erityisesti perheen pienille rakentajille!

Pop in any time to build, create art or make dolls! To make the city a better place to live!

 

*Ilmari on Dodon, Nuorten Akatemian, Luonto-Liiton ja Maan ystävien yhteistyöhanke. Sarjakuvapaja pohjautuu Maailman kuvat -hankkeeseen, jota toteutettavat Nuorten Akatemia, Eettisen kaupan puolesta, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maailman sarjakuvat ja Maan ystävät.
Molemmat hankkeet toteutetaan ulkoministeriön tuella

Tekijöiden tilassa voit myös tukea Dodon metsiensuojeluhankkeita Malissa ja Madagaskarilla ostamalla karitepähkinävoita ja käsitöitä.