Chongqing2027: 24 500 kattokasvihuonetta

Chongqingissa Danzishi-alueella käy kova kuhina. Kadut ovat suljettu liikenteeltä ja ne ovat peittyneet juhlivista ihmisistä. Meneillään on vuosittainen Taivaallisen  sadon -festivaali. Alueen tuhannet kotitarveviljelijät ovat tuoneet näytille katoilla kasvattamaansa satoa setsuanin pippureista kesäkurpitsoihin.  Suurimman ja kauneimman kurpitsan on tänä vuonna kasvattanut toisessa polvessa kattoviljelevä  Li Ting.  15-vuotias Li kasvattaa kolmanneksen koko perheen tarvitsemasta ruuasta.  Suurin osa kattoviljelmistä on Lin perheen tavoin asukkaiden hallinnassa. Kaupunki tarjoaa tukeaan muun muassa viljelmien aloittamisessa ja kattorakenteiden kestävyyden mittaamisessa sekä parantamisessa. Tyytyväiset viljelijät yhdessä paikalle saapuneiden korttelikomiten jäsenten kanssa toivottavat juhlista kotiin lähteville asukkaille onnekasta tulevaa kasvukautta.

Teheran 2027: 1350 pyörätaskua

Savusumun katku on enää utuinen muisto entisestään, kun pyörät viilettävät pitkin läntisen Aasian jättiläisen katuja ja kujia. Lähi-idän polttopiste on noussut tällä kertaa poikkeuksellisella tavalla kansainvälisen huomion kohteeksi, sillä pitkäjänteisen työn tuloksena Teheranin katuja komistaa jo reilu tuhatkunta pyörätaskua. Liikennekulttuurin muutos ei näy ainoastaan kaoottisten ruuhkien ja ilmansaasteiden määrän romahtamisena, vaan on vaikuttanut kaupunkilaisten elämään lukemattomin eri tavoin. Kaupunkikuva on muuttunut silminnähden ja muun muassa pyöräkorjaamoita- ja vuokraamoita putkahtelee kaduille kuin sieniä sateella luoden uusia työpaikkoja ja rohkaisten myös muunlaiseen pienyrittämiseen. Yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa toteutettu projekti on lisännyt kansalaisten aktiivisuutta ja uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Tiiviin kampanjoinnin ansiosta myös nainen pyörän selässä kuuluu nykyisin erottamattomana osana katukuvaan.

Santiago de Chile 2027: 900 korttelituunaamoa

Maria de la Fortuna käy viikottain piipahtamassa oman kotikadun varrelle perustetussa työtilassa eli tuunaamossa. Sorminäppäryyttä ja kankaiden käsittelytaitoja oli oma isoäiti opettanut jo pienestä pitäen, mutta suvun ompelukone ja kangaspuut olivat kyllä auttamattomasti vanhentuneet. Myös korttelin pojat ja tytöt ovat innostuneet tuunaamosta, sillä kaatopaikalta löytää vaikka mitä mielenkiintoista ja osaavissa käsissä myös käyttökelpoista tavaraa. Kaksi kertaa kuukaudessa vieraileva Pedro Lopez opastaa, kuinka esimerkiksi vanhoista polkupyöristä saa ompelukoneen osia.

Vantaa 2027: 50 energiaosuuskuntaa

Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Penttisellä oli iloinen päivä, kun kaupungin viideskymmenes energiaosuuskunta näki päivänvalon. Kyllä noissa nuorissa on ruutia: kolme ammattiopiston opiskelijaa olivat vakuuttuneet valtion porkkanarahasta ja ryhtyneet keräämään vaadittua alkupääomaa. Paikallismedian huomion saattelemana he järjestivät rahankeräyksiä, ja Hakunilan asukkaat sekä yrittäjät lähtivät innolla mukaan oman tuulivoimalan rakentamiseen. Nyt kun lupakäytännötkin ovat helpommat niin on odotettavaa, että tämäkin osuuskunta saa voimalan käyntiin jo tämän vuosikymmenen puolella.

 

Leave a Reply